HEM

Aktuellt

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmetoden).

Ett betydligt billigare sätt är att spruta in kolsyra direkt i vinet. Detta är däremot mycket ovanligt när det kommer till kvalitetsviner.

En andra jäsning innebär att vi först gör ett vanligt vin, sockret (som kommer från druvorna) reagerar med naturlig eller tillsatt jäst och då startar en så kallad alkoholjäsning. Efter ett tag dör jästen av alkoholen och normalt har vi ett vin där nästan allt socker jäst ut. Vinet är då torrt. Om vi nu ska få bubblor i vinet, häller vi i lite socker och lite jäst. Då sker en andra jäsning. Vid en jäsning skapas koldioxid, bubblor och eftersom vi förslutit flaskan eller ståltanken, stannar bubblorna kvar i vinet.

Vi kan sedan avgöra vinets sockerhalt genom att tillsätta ett torrt till sött vin. Vill vi göra en roséchampagne får vi tillsätta lite rött vin, men det är bara här i det nordfranska vindistriktet vi har tillåtelse att använda den metoden. Annars görs rosébubbel på blå druvsorter.

Alla vinländer producerar någon form av bubbelvin. Men det är bara i Champagne vinet får kallas för champagne.

I Spanien kallas det mest kända bubbelvinet cava, som också är gjort på en andra jäsning på flaska precis som champagne. I övrigt är likheterna få.

Italiens mest kända bubbel är prosecco som tillverkas på druvan Glera och görs på tankjäsningsmetoden eller charmatmetoden. Detta vin har ofta en sötaktig ton.

Tyskland och Österrike gör ett bubbelvin, ofta tillverkat på tankjäsning, som kallas sekt. Den är mycket ovanlig i Sverige.

I övriga världen går bubbelvin, oavsett tillverkningsmetod, under begreppet sparkling.


Vendela Bjurberg

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer
Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Ända sedan 1600-talet har förälskade par avnjutit en fin middag, tittat varandra i ögonen och pratat om sin kärlek till varandra. Men varför firar vi egentligen denna romantikens dag? Valentines Day..

Läs mer
Vad vet du om Lambrusco?

Vad vet du om Lambrusco?

Testa dina kunskaper om Italiens bubbliga rödvin som klivit in från kylan och nu är hetare än någonsin. Dessutom – 3 tips på sommarens godaste lambrusco att lägga på kylning. 1. Nästan all lambrusco..

Läs mer
Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Visst är årets sista kväll full av förväntningar. Som inte alltid infrias. Petter slår i sin nya krönika för Vinguiden fast att det är lunchen vi istället borde lägga fokus på. Det gillar vi! Skrive..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer