HEM

Aktuellt

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för upplevelsen.

Det är egentligen ganska enkelt: föreställ dig ett vanligt vattenglas, byt ut innehållet och häll champagne i det. Dofta och smaka. Beskriv din upplevelse.

Det stannar lätt vid att det inte doftar alls och att smaken inte kommer till sin rätt. Byt ut det mot ett litet glas på fot, kanske med en rund öppning. Nu smakar det bättre, men fortfarande saknas något avgörande.

Precis så där kan man hålla på ganska länge. Och jag skulle vilja hävda att det är precis det man ska göra. För vad är det som säger att ett ännu lite bättre glas är det optimala för just det vinet man har? Gå istället vidare, prova dig fram, byt ut glasen, ta ett större, med djupare kupa, högre fot, bredare öppning. Prova vinet. Byt till ett annat glas. Känn efter. Smakar det bättre? Eller försvinner doften och smaken?

Låt oss säga att vi verkligen ska bjuda på exempelvis en skön champagne i 400-kronorsklassen, kanske en årgångsvariant eller en blanc de blancs. Vi vet att den är god, att en doftar både citrus, äpple, lite rostade toner, kanske smör, nötter, bröd. Och att den smakar frisk med lite samma egenskaper. Om vi då tar fram de små, höga glasen med smal kupa, gör vi faktiskt allt vi kan för att minimera upplevelsen. Istället för tvärt om.

Idag när vi dricker vin, har vi därför lärt oss att välja glas med omsorg. Inte för estetikens skull, utan för upplevelsen. Det blir ju ett sätt att indirekt spara pengar. Att dölja ett komplext vins doft och smak i små glas är bortkastade pengar, så valet är viktigt.

Det finns de som menar att man inte ska gå för långt, att det blir pretentiöst att behöva välja glas för varje dryck eller varje tillfälle. Men nej, det handlar inte om det. Det handlar – återigen – om den upplevelse man kan få, eller gå miste om.

Ett glas med rund, stor kupa fungerar riktigt bra till både rött vin som i Bourgogne och vitt som vin på Chardonnay. Ett större, något högre glas är perfekt till ett rött kraftigt vin på Syrah eller Cabernet sauvignon eller Bordeaux. Ett lite mindre glas med mindre öppning fungerar generellt till vita viner med friskare karaktär. Detta glas är dessutom riktigt bra för champagne då doften kommer till sin rätt.

Man kan i alla fall börja där. För att sedan gå vidare. För med tanke på den vinkunskap vi har idag, kunskap om jordmån, druvor, vinområden och klimat, är det dags att vi tittar en extra gång på glasbeståndet. Det är minst lika spännande! För upplevelsen, både doft och smak. Men också – och det ska vi aldrig underskatta – för estetiken. Jag menar, vin i ett riktigt snyggt, ändamålsenligt glas… den bästa av två världar.

Så är det bara: Ett snyggt glas gör vinupplevelsen något större. Rätt glas däremot tar upplevelsen till helt nya höjder. Konstigt vore annars.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

5 saker du inte visste om vinglas

5 saker du inte visste om vinglas

Att det är skillnad på glas anpassade för rödvin, vitt vin och champagne har du säkert koll på. Här är fem intressanta fakta som du kanske inte visste om, men som du kan briljera med på nästa vinkvä..

Läs mer
Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Konsten att kombinera mat och dryck

Konsten att kombinera mat och dryck

Det har blivit lite av en spännande utmaning för många, denna konsten att kombinera mat och dryck. Aldrig tidigare har drycken varit bredare samtidigt som råvarorna är fler. Att det heller inte finn..

Läs mer
Varför ska jag lufta mitt vin?

Varför ska jag lufta mitt vin?

Vin kan ibland kännas knutet, ungefär som en blommas doft innan den slagit ut. Man vet att den borde dofta mer. Och så är det med vinet, det kan dofta och smaka lite instängt. Att då lufta vinet inn..

Läs mer
Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Går du i tankarna att bli sommelier? Har du ett intresse för vin, men känner att du skulle vilja lära dig mer? Eller vill du ge dig in i vinbranschen på riktigt? Då kanske en sommelierutbildning är ..

Läs mer
”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

Nu drar Vinguiden i gång exklusiva digitala liveprovningar av vin tillsammans med kända sommelieren Maya Samuelsson. Onlineprovningar av vin har blivit en jättesuccé – och nu har du chansen at..

Läs mer