HEM

Aktuellt

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren.

Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas som ett slags svenskt glüwhein. Och det är ett riktigt svenskt hantverk: I fabriken uppe på Edsåshöjden i Jämtland tillverkar man 1000 flaskor per dag – för hand. Varje person gör ett moment; från att fylla på flaskorna till att torka dem inför att etiketten ska klistras på. Skaparen själv – ekoingenjör Peter Mosten – tappar 15 liter sav från varje björk.

– Björksav måste tappas under en viss tid av året, beroende på art och geografi, säger han. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, när saven stiger som mest intensivt. Efter knoppsprickningen brukar saven få en bitter smak. Vi har bara tre veckor på sig att tappa björkarna, precis då tjälen går ur marken.

Savhuset Åre Sav Glöd
Savhuset Åre Sav Glöd
Smak: Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

Doft: Kryddig doft med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel.

500 ml - 14% - Sockerhalt 12.5 g per 100 ml
120 kr

En liten björk (stammens diameter ca 15 cm) kan producera upp till 5 liter sav per dag, ett större träd (diameter 30 cm) upp till 15 liter per dygn. Det är emellertid bara en liten del av detta som kan samlas in, om man inte vill skada trädet. Färsk björksav är mycket ömtålig. Även kyld, så håller den sig bara upp till 2–5 dagar.

Peter Mosten jobbar försiktigt för att göra en så ekologisk produkt som möjligt: han har valt bort transport med skotrar och fyrhjulingar och bär själv dunkarna med sav från skogen för att inte riskera att förstöra naturen.

Björksaven har haft en stor betydelse i den folkliga medicinen mot olika åkommor, till exempel bot för lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten, samt olika bristsjukdomar såsom skörbjugg. Carl von Linné ansåg att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel.

Forskningsrön från Lunds universitet har påvisat att savens naturliga beståndsdelar skulle kunna motverka cancer. Detta återstår dock att vetenskapligt bestyrka.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer
Julens glöggnyheter från Blossa

Julens glöggnyheter från Blossa

Blossa Glögg kommer med massor av nyheter inför julen 2019. Hela sex nya glöggvarianter släpps nu. Vad sägs om Äppelglögg spetsad med Calvados – eller Glöggbubbel? Blossa glögg har på 150 år g..

Läs mer
Ernsts vinsuccé – så många flaskor ökade tv-pr..

Ernsts vinsuccé – så många flaskor ökade tv-pr..

Trots glöggflaskor som exploderade inför julen gör programledaren Ernst Kirchsteiger ett rekordår. Efter att hans viner ökat till över 200 000 sålda flaskor slog tv-stjärnans bolag rekord ifjol. Vin..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Julmat och vin? Jo, det går utmärkt!

Julmat och vin? Jo, det går utmärkt!

Enligt traditionen dricker svenskarna öl, julmust och en snaps till julmaten. Men det är många som tycker att ett glas vin smakar bättre till skinka, Jansson, lax och till och med sillen. Vi på Ving..

Läs mer
Stora julbordsguiden 2023 – vin och öl för alla rätt..

Stora julbordsguiden 2023 – vin och öl för alla rätt..

Urvalet är stort när det är dags att ordna vin och öl som passar till julmat. Och som inte det var nog äts oftast julmat som en enda stor, härlig buffé där det liksom hör till att många smaker bland..

Läs mer