HEM

Aktuellt

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin.

Nobelfesten är världens mest prestigefyllda bankett. Menyn är varje år föremål för stor uppmärksamhet, men brukar vara en hemlighet fram till dess att faten bärs in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Imorgon, den 10 december, är det dags igen. Politiker, kungligheter och forskare klär på sig sina finaste festkläder – och ser fram emot tjusig dukning, läcker mat och fin dryck. 400 flaskor champagne går åt till förrätten och till huvudrätten väntas 450 flaskor att drickas upp. Men det är än så länge oklart om det rör sig om rött eller vitt vin.

Det enda vi vet än så länge är att något svenskt vin blir det inte i år heller. I fjol ville Svenska Dryckesakademien ändra på det och skrev ett öppet brev till Nobelstiftelsen för att be dem se möjligheten i att servera svenska drycker på festernas fest. Men ett svenskt vin på festborden får alltså vänta minst ett år till.

I fjol bjöds det på Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013. Till huvudrätten fick gästerna ett rött vin, Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016 – och det var andra gången producenten Gérard Bertrand fick förtroendet att leverera vinet till huvudrätten. Första gången var 2013 då gästerna bjöds på det populära Château L’Hospitalet La Réserve Rouge. Det vita vinet som bjöds i fjol var Ruppertsberger Riesling Auslese 2014.

Taittinger Brut Millésimé
2015
Taittinger Brut Millésimé
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
749 kr

Gérard Bertrand Cigalus Rouge
2021
Gérard Bertrand Cigalus Rouge
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
389 kr

Ruppertsberger Riesling Auslese
2020
Ruppertsberger Riesling Auslese
375 ml - 9% -
99 kr

Nobelfesten i siffror:

1350 antal gäster
350 meter bord – och 500 meter linneduk
5400 glas
190 personer som serverar
400 flaskor champagne
450 flaskor vin


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
5 vintrender i höst – lila vinet hetast

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign. Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembola..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer