Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperaturer, menar experter. Men vi kanske även måste vänja oss vid att dricka vinet ur andra förpackningar än flaskor.
Det slås nya värmerekord i södra Frankrike och katastrofala bränder drabbar ofta vindistrikt som Kalifornien. Dessutom har vi de senaste månaderna fått se hur bränder rasar i södra Australien medan hettan vägrar ge med sig. Bränder och högre temperaturer kommer påverka vindistrikt i stora delar av världen. Och ett mindre utbud gör vinet dyrare. Men en undersökning visar att även vinets kvalitet försämras. Dåligt och dyrt vin är ett så stort problem att länderna tog med lösningar på problemet i Parisavtalet 2015.
Många odlare kan tvingas byta till andra, mindre kända druvtyper om den globala uppvärmningen fortsätter. Nästan all vinproduktion i världen baseras på ett fåtal druvsorter.
– Bra vin tillverkas inte – det odlas fram. När klimatet ändras snabbt blir det svårare att odla bra vin, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet, till Svt. När klimatet blir varmare hamnar mognadsprocessen i osynk. Druvorna kan behöva skördas tidigare för att inte få för hög sockerhalt, men smaken kanske inte har hunnit utvecklats tillräckligt, vilket blir ett bekymmer.
Däremot kan vinodlare i kallare trakter – till exempel på Nya Zeeland och Storbritannien – uppleva att klimatförändringarna gynnar dem. Och vem vet, så småningom kanske vinodling blir en stor industri även i Sverige och de nordiska länderna.
Men även vinets paketering i flaskor kan ha för stor miljöpåverkan i framtiden och därför tittar producenter på att skapa flaskor i recyclad plast eller i aluminiumburkar som kan återvinnas.