Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco.
Prosecco har under den senaste åren blivit enormt populärt i världen. Det såldes drygt 300 miljoner flaskor till en törstande värld för bara något år sedan. Och i Sverige står Prosecco för uppskattningsvis 25-30 procent av det mousserande vin som köps på Systembolaget, en ökning med drygt 400 procent på bara några år.
Prosecco är till övervägande del gjort på druvan Glera. Tidigare kallades druvan Prosecco, men det ändrades 2009 då Italien inte ville sammanblanda vinet med namnet på druvan och namnet Prosecco skyddades och blev unikt. Nu menar italienarna att namnet enbart får användas om vinet kommer från ett specifikt geografiskt område som ligger i Venetien och Friuli.
Problemet är att vinproducenter i Australien också använder namnet Prosecco, och långt innan namnet blev ett skyddat varumärke. Och Australien räknar med att deras Prosecco-export är värd ca fem miljarder kronor de närmaste tio åren. Så striden om namnet handlar om väldigt mycket pengar.
– Många vinodlare har lagt ner stora investeringar i sina Prosecco-odlingar, och Australiens myndigheter kommer att jobba på att hitta en lösning med EU, säger Tony Battaglene, talesperson för australiensiska vinodlarna.
Italien har en egen Prosecco-organisation med en egen president – Innocente Nardi heter han – som inte köper Australiens argument:
– Vi har en 50-årig historia och det är tack vare vårt arbete och marknadsföring som Prosecco har blivit känt över hela världen. Då är det självklart att vår produkt inte ska kunna ha samma namn från producenter som finns i andra delar av världen.
Vi kan räkna med att Prosecco-striden fortsätter.