HEM

Aktuellt

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien.

Det är några lyckliga omständigheter som gjort att vi konsumenter kan njuta av de lägsta priserna på vin på länge. Dessutom kan priserna ligga på en låg nivå de kommande tre åren.

Det är Kalifornien som vi ska tacka lite extra. Vingårdarna i norra Kalifornien började plantera tusentals tunnland med nya vinrankor 2016 och med nya mer effektiva skördemetoder har det lett till riklig druvproduktion.

Men samtidigt som produktionen ökat rejält 25 år i rad så har amerikanarna plötsligt minskat sitt vindrickande. Istället har många övergått till spritdrycker och drickfärdiga cocktails.

– Att amerikaner inte längre är lika intresserade av vin kom som en total överraskning för oss, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers. Det är första gången på 25 år vi ser en minskning av vinköpare. Det är uppenbart att vi inte attraherar ”millenials”, de som är födda på 2000-talet, och det är ett stort bekymmer. Den generation som drivit på vinförsäljningen senaste 30 åren kommer ju inte att leva för evigt, säger Jeff till CNN.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

För dig som älskar vin och film har vi här samlat en handfull fantastiska vinfilmer. På listan finns filmer som både lockar fram dina känslor och frestar smaklökarna. Passa på att njuta av vingårdar..

Läs mer
Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer
4 festliga drinkar till St. Patrick’s Day

4 festliga drinkar till St. Patrick’s Day

Snart är det St. Patrick’s Day – dags att klä dig i grönt och skråla irländska folkvisor medan du njuter av klassiskt irländska drycker. För många är det givetvis den världsberömda ölen Guinness som..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer