HEM

Aktuellt

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap.
– De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger den brittiske vinprovaren Martin Isark.

Vi har ofta fått höra att vin ska lufta en stund innan det kan avnjutas. När det tillförs luft till ett vin påbörjas en oxidering som gör att oönskade dofter, som exempelvis svavel, dunstar bort. Men
framför allt öppnas vinet upp så aromer kan frigöras. Vissa viner brukar man beskriva som ”knutna”, vilket betyder att de ännu inte utvecklat sin doft och arom till sin fulla potential. Det sägs att luftning kan bidra till att öppna upp vinet och få fram dess fruktighet och fräschör. Kort sagt: ett vin utvecklas och får en mjukare och fylligare arom av att luftas.

Men nu går några tunga experter på vin emot den långlivade uppfattningen om luftning.
– De allra flesta viner som köps är relativt unga och luftning har ingen större effekt för unga viner, varken röda eller vita, säger den professionelle vinprovaren Martin Isark till tidningen Daily Mail. Att lufta vin bygger på en tradition som visar sig vara fel idag. Och de flesta öppnar bara korken och tror att det har någon betydelse, men väldigt lite luft kommer då ner i flaskan och påverkar knappt vinet.

De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, menar Martin Isark och får stöd av författaren och vinprovaren Giles MacDonogh:
– Modern vinproduktion har gjort att det knappt finns några restprodukter eller lukter som behöver lämna flaskan.

Hur är det då med riktigt gamla årgångsviner?
– Jo, äldre röda viner kan behöva luftas i vinkaraff. Men om vinerna å andra sidan är väldigt mogna bör de inte luftas alls innan servering. Risken finns att de oxiderar alldeles för snabbt och att aromerna går förlorade inom bara några timmar. I så fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset, säger Giles MacDonogh.

FAKTA

Fakta luftning:

• Luftning av vin kan ta från 15 minuter till tre timmar och snittet ligger någonstans runt 40 minuter.

• Det räcker inte att öppna korken och låta flaskan stå öppen, eftersom syret då bara påverkar en väldigt liten yta i flaskhalsen.

• Häll istället vinet i en vinkaraff så att den träffar glasets sidor. Genom att göra så exponeras vinet mot syre. Det hjälper också att virvla vinet inuti karaffen.

• Genom att häftigt hälla över vinet från flaskan till en karaff kan det mogna snabbare.
• Äldre årgångsviner kan riskera att oxidera för snabbt och att aromerna går förlorade. I dessa fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer