Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och prisvärda köp.
”En timme utan champagne är en förlorad timme” förklarade Pol Roger, den berömde champagnemakaren. Och visst har han en poäng, även om det skulle bli väldigt dyrt att leva efter hans devis. Men om vi någon gång ska dricka den bubblande drycken så är det väl på den internationella dagen, fredag 16 oktober, då fransmännen – och många andra i världen – korkar upp en flaska.
Du vet väl att det bara är mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne. Vinet är unikt på så sätt att klimatet är svalt så att druvorna knappt mognar och gör att syrahalten är hög och vinet är väldigt friskt. Jordmånen är också unik med hög halt av krita vilket gör att vinerna får sin speciella mineralkaraktär. Ett tredje inslag i kombinationen är de olika druvsorterna: De två blå Pinot meunier och Pinot noir samt den gröna Chardonnay. Ytterligare druvsorter är tillåtna, men väldigt ovanliga (Arbanne, Petit meslier, Pinot blanc och Pinot gris).
Champagneodlarna har upplevt ett besvärligt år där coronapandemin har gjort att försäljningen av champagne minskat kraftigt. Genom att köpa en flaska från någon av de mindre producenterna bidrar du till att de kan fortsätta sin passion; att skapa den ädlaste drycken av alla.
Här är några champagne vi rekommenderar:
Hur den här champagnen smakar? Fantastiskt, enligt experterna: smultron- och jordgubbstoner i par med viol och salmiak liksom spänst i moussen bereder vägen och fylls på med inslag av grapefrukt och körsbär.
Launois beskrivs som fruktig doft med inslag av gula plommon, ljust bröd, nötter, mineral, äppelblommor och citrus.
Gratien var noga med framställningen av champagne och än idag jobbar företaget efter traditionella hantverksmässiga metoder. Produktionen är begränsad till 250.000 flaskor årligen, allt för att säkerställa kvaliteten.
Extra Brut beskrivs som en härligt frisk champagne och som har en underliggande mycket trevlig, fruktighet. Dessutom känner man aromerna av mogna äpplen, plommon, citrusfrukter och mineral, men det finns även toner av nötter och ljust bröd.
Sedan 2000 arbetar man ekologisk i sina egna vingårdar. Men till denna cuvée köper man in Pinot Meunier från odlare, vilket gör att champagnen inte är certifierad. ”Vinerna ska fånga känslan av vinets ursprung. De ska vara genomlysande och får inte bära någon karaktär av vår vinmakning” Jean–Baptiste Lecaillon (vinmakare).