Det finns klassiska viner – och så finns Gato Negro. Det chilenska vinet med den svarta katten på etiketten har druckits sedan 1995 av oss svenskar. Men visste du att vinet är minst lika populärt i ett 80-tal andra länder? Varje sekund – året om – köps det två flaskor Gato Negro i världen.
Du som är bevandrad i spanska har förstås koll på att Gato Negro betyder svart katt. Beviset ser vi på den numera klassiska etiketten där kattansiktet tittat på oss från Systembolagets hyllor i 25 år. Det var nämligen 1995 som Gato Negro Cabernet Sauvignon dök upp för första gången och gjorde snabbt succé.
Varför en svart katt? undrar du. För ungefär 100 år sedan köptes det chilenska vinhuset upp av en firma där ägaren kom från Mosel i Tyskland. I den tyska staden fanns sedan länge en fabel om en svart katt som gick runt med krökt rygg bland vingårdarna och hade blivit en känd symbol för vinet från denna region. Idag lever alltså fabeln vidare – fast med vin som skapades i Sydamerika av två bröder, Bonifacio och José Gregorio Correa Albano. Bröderna planterade tidigt – mitten av 1800-talet – sticklingar av franska druvsorter och blev därmed pionjärer i Chile. De är också männen man ska tacka för att Chile idag är helt befriad från den fruktade vinlusen eftersom stockarna importerades innan skadedjuret slagit till i Europa.
Idag har Gato Negro sex artiklar listade på Systembolaget och säljer över en miljon liter vin varje år. Och i vårt grannland Finland är Gato Negro det bäst säljandet vinet. Faktum är att varje sekund året om köps det två flaskor Gato Negro i världen.
– Det är ett vin som uppenbarligen attraherar många. Doften är medelstor, bärig och generös med inslag av svarta vinbär, körsbär och tobak. Smaken är medelfyllig, bärig och mjuk med tydlig vinbärskaraktär och lång eftersmak av plommon och körsbär, säger Martina Schönbeck, senior brand manager på Mondowine. Det passar perfekt till lättare kötträtter såsom fläskfilé samt kryddiga kycklingrätter och milda ostar.
Producenten Viña San Pedro är den näst största exportören av chilenskt vin och lägger stora resurser och energi på att ständigt utveckla sina viner: nya tekniker inom vitikultur, vinifikation och arbete kring miljö i samtliga led är bara några exempel. Som ett bevis på deras engagemang har de fått många medaljer för deras hållbarhetslösningar. Vineriet i Chile är t ex det första i världen som framställer förnybar energi från biogas, som förser Central Chile med elektricitet.
Den här artikeln tog 25 sekunder att läsa. Under den tiden har ytterligare 50 flaskor Gato Negro sålts i världen. Inte illa, va?
Här är klassikern, på flaska och box: