Att dricka glögg är en av de äldsta jultraditionerna vi har. Både Gustav Vasa och Erik XIV älskade glögg – och på 1890-talet blev det en folklig svensk jultradition där varje vinhandlare hade sin egen glöggblandning. Tisdag den 1 december firar vi Glöggens dag – som dock är ett modernt påfund.
Redan de gamla grekerna sötade sitt vin och smakasatte det med kryddor och blommor. Kanske var det för att dölja smaken hos lite tveksamt vin. Under medeltiden spred sig traditionen till Europa, kryddorna ansågs vara bra för hälsan.
Glöggen, eller klaret som det kallades, dracks i Sverige redan på 1950-talet. Gustav Vasa var en stark anhängare av vindrycken som kryddades med socker, honung, ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. När den blandades med mjölk kallades den för lutendrank.
Ordet glögg började användas år 1609 och syftar på tillverkningsmetoden där en sockertopp dränks in i cognac och antänds. När sockret rinner ner i vinet får vi glödgat vin – glögg.
Ett att av de första recepten återfinns i kokboken Den svenske kocken från 1837:
”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.”
I slutet av 1800-talet började glöggen bli en folklig svensk jultradition. Alla större vinhandlare hade sin egen blandning av glögg som såldes i buteljer med tomtemotiv på etiketten. Sedan dess har glöggens popularitet bara växt och nu dricker vi svenskar nästan tre miljoner liter glögg julhelg. Både doften och smaken är för många intimt förknippade med julen.
Sedan några år tillbaka firar vi alltid glöggens dag den 1 december, så har du inte tagit årets första glögg kan det vara läge nu.
Train Station Brewery & Tant Hilda Vit Saffransglögg
Trevlig, julig känsla. Finstämd kryddig ton med tydlig smak av saffran, kanel, honung, apelsin och vanilj. Skaplig syra som mildrar sötman en hel del. Bör drickas varm med massor av russin och mandlar!
500 ml -
13.5% -
Sockerhalt 13.2 g per 100 ml
121 kr
Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, pomerans, kanel, örter och mynta.
750 ml -
15% -
Sockerhalt 13.2 g per 100 ml
124 kr
GT-glöggen är ekologisk och dricks varm, gärna tillsammans med en kvist rosmarin eller en kanelstång och torkad apelsinskiva.
500 ml -
12% -
Sockerhalt 13.0 g per 100 ml
119 kr
Norrbottens Destilleri Älgörtsglögg
Kryddig, blommig, söt med inslag av citrus, örter, älgört och enbär.
500 ml -
15% -
Sockerhalt 15.0 g per 100 ml
236 kr
Kryddig, mycket söt smak med inslag av russin, kanel, pomerans, rabarber och kardemumma.
500 ml -
14% -
Sockerhalt 10.2 g per 100 ml
166 kr