Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du med andra ord del av en månghundraårig dryckestradition. Vilken är din egna favorit?
Brittiska sjömän myntade uttrycket Grogg
Just denna dag år 1740, alltså för 182 år sedan, beordrade den brittiska viceamiralen Edward Vernon att mannarnas ranson av rom skulle späs ut med vatten. Tilltaget gjorde Vernon smått impopulär och som hämnd kallades drycken efter hans öknamn “Ye Ol’ Grog”. Vernon lät dock skötsamma sjömän blanda i socker och limejuice, istället för vatten. Något som vi idag kallar för en Daiquiri.
Vad är skillnaden på en grogg och en drink?
För att en grogg verkligen ska vara en grogg och inte en drink får den bara innehålla två flytande ingredienser. Det betyder att om du blandar rom och cola och garnerar med en limeklyfta så har du alltså blandat en grogg. Om du däremot pressar ner juicen från limeklyftan i glaset så har du blandat en drink. Detta innebär ju att många drinkar som serveras idag egentligen bör klassas som grogg.
Utöver ovan nämnda Rom och Cola är några exempel: Gin och Tonic, Whisky Sour, Dry Martini, Black Russian och såklart brunchklassikern Mimosa. En av de tidigaste exemplen på en svensk grogg som fått bred spridning är Grosshandlargroggen, som består av konjak och sockerdricka. Även Kypargroggen, bestående av Svartvinbärsbrännvin och sockerdricka, är för många välkänd. Liksom Gubbgroggen som fås om du blandar konjak med päronsoda.
Välj en beprövad grogg eller prova dig fram
Om ingen av ovanstående förslag faller dig i smaken är det ju fritt spelrum att hitta på lite vad som helst. Den stora fördelen är att groggen är väldigt enkel att blanda, du behöver som sagt bara två ingredienser och ett glas. Vill du verkligen lyxa till det kan du ha is i din drink, men det är ett modernt påfund och inget som bör begränsa ditt groggblandande.
Vi önskar dig en glad Groggens dag. Skål!