Eleganta viner med finess:
Under vårt besök på Barons de Rothschild fick vi prova följande Champagne:BLANC DE BLANCS
Barons de Rothschilds flaggskepp: deras non-vintage Blanc de Blancs. Vinet görs uteslutande på gröna druvor. Sockerhalten är modest och landar på 5,5 gram per liter.
Här hittar vi härlig, pigg, fruktig friskhet men även en liten underliggande ton av mognad som med all sannolikhet kommer från soleran. Vinerna genomgår malolaktisk jäsning vilket förvandlar skarp fruktsyra till lite mjukare, gräddigare, mjölksyra, något som är framträdande i det här vinet. En mindre del av vinet har haft kontakt med ek vilket också kan förnimmas.
Vinet ligger 3,5 år på sin jästfällning innan degorgering. Därefter får det vila i sex månader innan det når konsument.
I doft och smak finner vi pigg fuktighet med inslag från aprikoser, gröna päron, mandel och citrus. Eftersmaken är lång och fruktig.
Champagne är den enda plats i Europa som får blanda rött och vitt vin för att göra rosévin. Guillaume berättar att han här ville skapa en champagne med en lätt hint av röda bär, utan att låta dem ta över. Han ville behålla friskheten och låta Chardonnay-druvan få huvudrollen även här, vilket verkligen lyckats - hade vinet provats blint hade nog många gissat att det var ett vitt vin i glaset. De blå druvorna, här Pinot Noir, kallmacereras under 5-7 dagar innan juicen tappas ut, utan pressning. Denna varsamma behandling beror på att man vill undvika att de ger ifrån sig för mycket aromer, strävhet och färg.
Vinet får sedan mogna i ståltank från september till maj innan blenden påbörjas. Här har man lyxen att låta processen ta tid: vinet ligger på flaska i 3 år på sin jästfällning innan degorgering, därefter får det vila i ytterligare sex månader innan det når konsument.
Sockerhalten ligger här på 6 gram per liter. Vinet är mycket fruktigt med en mycket lätt ton av mogna röda bär, citrus och aprikos. Även här hänger fruktigheten kvar i eftersmaken.
BRUT
Standard-cuvéen, den som ska smaka likadant år från till år, består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Här tillsätts 40% reservvin från Soleran. Vinet ligger 3,5 år på sin jästfällning innan degorgering, därefter får det vila i ytterligare sex månader innan det når konsument.
Vinet har en sockerhalt på strax under 6 gram per liter och kan därför betecknas som Extra Brut, men för enkelhetens skull används Brut som är en mer etablerad beteckning när det kommer till standard-cuvéen hos de flesta champagnehus.
Frisk fruktighet och en lätt ton av torkad frukt möter oss i smak och doft. Här har vi toner av mogna citrusfrukter, mandel, aprikos med frisk eftersmak.
BLANC DE BLANCS 2012 GRAND CRU RARE COLLECTION
En kronjuvel som producerats i liten mängd - endast 18 000 standardflaskor och 2 000 magnumflaskor har släppts på marknaden.
Enbart druvor från jordlotter med sydligt läge har plockats till detta vin. Här vinifieras även en liten del i ekfat. Unikt är att man sparat vin från 2012 att använda till dosagen.
Som i de övriga vinerna finner vi frisk fruktighet, men här märks även en tydligare mognadston, mer rostade fat och en djupare ton av aprikos, grillad citron och kanderad apelsin.
Denna flaska får vi tyvärr inte se i Sverige, men den som har vägarna förbi Frankrike och 240 euro på fickan kanske har turen att få lägga vantarna på en flaska.