HEM

Aktuellt

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odlingar på 288 hektar, vilket täcker ca 50% av produktionens behov. Resterande mängd köps från andra druvodlare.

Under det vackra besökscentret i Reims döljer sig sammanlagt 4 km långa tunnlar, som rymmer över två miljoner flaskor bland annat Comtes de Champagne, Taittingers mest exklusiva cuvée.

Tunnlarna skapades ursprungligen inte för att lagra champagne, utan är resultatet av brytningen av den kalksten som användes för att bygga hus och vägar i staden. Runt år 1850 började man använda dem till att förvara champagne, och sedan 2015 är tunnlarna kulturminnesmärkta och skyddade av UNESCO. Totalt finns det ca 10 km tunnlar som rymmer 25 miljoner flaskor och även andra champagnehus nyttjar samma förvaringsmetod.  

I källaren

Här i Taittingers källare i Reims arbetar två personer heltid med processen att vrida flaskorna och se till att all jästfällning samlas i flaskans hals, så att man sedan kan avlägsna denna. Vinerna ligger på flaskan i minst 15 månader men många ligger i flera år innan jästfällningen avlägsnas. Flaskorna vrids tre till fem gånger i veckan. 

Området Champagne

Champagne består av fem regioner där man huvudsakligen odlar tre druvsorter: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Regionen har 320 så kallade Cru-byar där 17 är klassade Grand Cru och 42 Premier Cru. Alla vingårdar i Champagne har en klassificering. Grand Cru, Premier Cru och ”övriga” Cru. Klassificeringen gjordes på 20-talet och vägde då in bland annat vingårdens läge och jordmån. Vingårdens klassificering påverkar hur mycket betalt vinbonden får för sina druvor. Alla byar har olika förutsättningar beroende på vilken druva som växer i området, jordmån och solläge. 

Skörd

Alla druvor skördas för hand och selekteras noggrant redan här – bara de bästa druvorna får pressas. Eftersom man arbetar med både blåa och gröna druvor är det av största vikt att klasarna hålls intakta ända tills de pressas, så att inte skalet på de blå druvorna går sönder och börjar avge färg till juicen. 

Pressning och jäsning 

Varje odlingslott pressas och jäses för sig för att varje lotts särskilda egenskaper ska framträda, något som är oerhört viktigt när champagnen ska blandas. Efter första jäsningen får man ett så kallat vin clair, eller “basvin”. Det är dessa som sedan provas och blandas till den färdiga produkten. En champagne kan bestå av en blandning av upp till 35 olika vin clairs. 

Panelen

Vem avgör hur vinerna ska blandas, om det ska bli ett årgångsvin det året eller inte? Allt detta bestäms av “Panelen”, bestående av ett antal personer som tillsammans provar hundratals vin clairs och tar fram den slutliga sammansättningen. En stor dos vana och skicklighet krävs eftersom det ofta handlar om mycket subtila skillnader och man måste föreställa sig hur champagnen kommer att smaka efter att den har blandats och mognat. Dessutom är vin clairs fortfarande stilla viner vilket gör att man även måste ha bubblor och dosage i åtanke.

Ofta blir det en hel del diskussioner innan man kan enas, eftersom alla i panelen har sina åsikter och intrycken inte alltid är enhälliga. Här gäller det också att se till att Taittinger-stilen bevaras. 

Bland panelens medlemmar finns bl.a.:
Pierre-Emmanuel Taittinger: som har 40 års erfarenhet bakom sig och ett mycket instinktivt förhållningssätt till provsmakning. Den i panelen som nog har den bästa känslan för den berömda Taittinger-stilen.

Damien Le Sueur:, verkställande direktör och oenolog. Han säkerställer att standarden är konsekvent och upprätthålls.
Clovis Taittinger: närmar sig provsmakning på ett mycket unikt sätt, med erfarenhet av världsmarknaderna och deras smaker. Han är väldigt kreativ och ifrågasätter snabbt vad som har gjorts tidigare, vilket öppnar upp champagnehuset för omvärlden. 
Maxime Andriveau: tillför förståelse för vad kunder i Frankrike och Europa förväntar sig – kunder som han har kontakt med varje dag.
Vitalie Taittinger:, som kommer från en konstnärlig bakgrund, följer den roll som de olika delarna av vingårdarna spelar i blandningarna.
Vincent Collard:, vingårdschef och den stadiga handen. Han erkänner själv att han är ’lite konservativ’ och ser till att blandningarna berättar historien om terroiren där de odlades.

Champagneprovning

Under Vinguidens besök på Taittinger fick vi prova inte mindre än tre av deras champagne. Två av dessa finns faktiskt att avnjuta här i Sverige! 

Folies de la Marquetterie

Förvärvet av Château de la Marquetterie och de omgivande vingårdarna, en plats känd som ”Les Folies”, markerade början på familjens champagneäventyr. Vingården växte mycket snabbt och huset presenterar nu mer än 35 olika crus. ”Folies de la Marquetterie” hyllar den här historien. Denna Champagne består av 45% Chardonnay och 55% Pinot Noir, uteslutande från Taittingers egna vingårdar. Varje tomt vinifieras separat, medan vissa crus lagras på ekfat (40%). Efter fem år av lagring på flaska kan den avnjutas. 

Taittinger Folies de la Marquetterie
Taittinger Folies de la Marquetterie
Djup gyllene färg med fina bubblor. Intensiv, fruktmättad bouquet med persikor, aprikossylt med subtila inslag av rostad brioche och vanilj. Smaken är fyllig, fruktig med framförallt persikor som tydligt kännemärke. Distinkt och harmoniskt slut med lätt fatinslag. Sammantaget är detta en fyllig, harmonisk champagne som utmärker sig genom sin kraftfullhet och komplexitet.
750 ml - 12.5% -
829 kr

Brut Millésimé 2015

2015 är ihågkommen för sin klassiska tillväxtcykel. En mild vinter och en ostadig vår följdes av intensiv värme. Druvorna består av 50% Chardonnay 50% Pinot Noir och skördades i mitten av september.

Taittinger Brut Millésimé
2015
Taittinger Brut Millésimé
Frisk och fruktig doft med en ton av vita blommor och mineral, persika och rostade mandlar. Livlig frisk fruktig smak med tydliga toner av mogen citrus, mineral och en diskret ton av salt.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
749 kr

Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2012

Denna makalösa Champagne börjar med Thibaud IV. Mannen med många strängar på sin lyra…

Thibaud IV var kung, herre, manager, sångare, erövrare och upptäcktsresande, 1239 lämnade han Frankrike för att bege sig ut på korståg. Då han återvänder har han två skatter med sig från Orienten som aldrig tidigare skådats i den kristna världen – en ros och ett exempel på en ny druvsort, nu känd för att vara förfadern till Chardonnay-druvan. Här börjar skrivandet av legenden Taittinger. Just Chardonnaydruvan spelar huvudrollen i Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs. 5 % av blandningen har lagrats på nya ekfat för att få fram den finstämda rostade tonen. Vinerna vilar i sina kallare i tio år innan vi konsumenter får äran att öppna flaskan och avnjuta den.

Doft: Frisk fruktighet med vissa lätta mognadstoner, inslag av solmogna aprikoser, rostade nötter, grillad citron och apelsinkompott.  
Smak: Frisk och fruktig smak med viss mognad, lätt brödighet och finstämd rostad karaktär. Inlag av apelsinzest, persika, rostad mandel och mineral.  

Just Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2012 finns för närvarande inte att få tag på i Sverige. Däremot finns årgång 2011 som ordervara på Systembolaget. Väl värd att prova!

Har ni vägarna förbi Reims rekommenderas ett besök hos Taittinger starkt. Besökscentret kommer att stänga för renovering i december i år, men besökare kommer att kunna få ta del av historien och vinerna vid ett tillfälligt besökscentrum som ska upprättas i centrala Reims.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
7 topp-champagner för olika plånböcker

7 topp-champagner för olika plånböcker

Internationella Champagnedagen närmar sig och det är dags att lägga en flaska på kylning. Trots att den ädla, bubbliga drycken har dragit iväg prismässigt de senaste åren finns det goda sorter för o..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer