HEM

Aktuellt

Fine dining på Silja Symphony

En Finlandsfärja kanske inte är den plats som främst förknippas med “fine dining”, men faktum är att ryktet går att man kan äta och dricka fantastiskt gott ombord på båtarna som tar oss till vårt grannland i öster. Vinguiden bestämde oss att testa och valde att åka med Silja Symphony, ett av Tallink Siljas två fartyg som trafikerar mellan Stockholm och Helsingfors.

Femrättersmiddag

Restaurang Bon Vivant bjuder denna kväll på en kreativt komponerad femrättersmiddag med tillhörande dryckespaket. Menyn beskrivs som “en fusion mellan de nordiska och asiatiska köken”. Samtliga menyer komponeras av kockar och sommelierer ombord på båtarna. Så här i december finns förstås även ett utsökt julbord att avnjuta i fartygets buffématsal.

Restaurangen är klassiskt och mysigt inredd, personalen är oerhört lyhörda och erfarna.  Ombord på båtarna finns ett flertal sommelierer i tjänst, men även den övriga serveringspersonalen har mycket bra koll på dryckesutbudet. Faktiskt är personalens kunnande och genuina intresse av att ge gästerna bästa möjliga upplevelse något av det första som slår en. 

MENY

Amuse bouche: Anklever-bite 

Förrätt: Sesam-tonfisk, trattkantareller och yuzumajonnäs 

Dryck: Scalunera Etna Bianco, Torre Mora – Sicilien

Mellanrätt: Lättrökt gös, puré på jordärtskocka och citrongrässås

Dryck: Juwel Silvaner Trocken, Juliane Eller Weine – Rheinhessen

Huvudrätt: Ingefärsglaserad griskind och shiitake-svamprisotto

Dryck: Altos R Pigeage – Rioja

Ost: Finsk vitmögelost rullad i aska med papaya-chutney

Dessert: Popcornglass, financier-bakelse och salt kolasås 

Dryck: Le Marie Doux de Lissart – Piemonte

För Vinguiden är det utan tvekan för- och mellanrätten med tillhörande drycker som blir de klara favoriterna. Tonfisken och det vita Etna-vinet umgås i en fin harmoni där rätten får glänsa och vinet agerar en sofistikerad, läskande törstsläckare som ackompanjerar maten, utan att ta överhand. 

Vin nummer två och den magiskt goda, lättrökta gösen står båda på egna ben och musklar upp sig, utan att för den skull vika ner sig för varandra. Här får du verkligen uppleva sensationen gott + gott = gott. 

Ombord på båten finns även en vinbar med tillhörande vinbutik, vilken erbjuder en mycket uppskattad tjänst: provsmakning av de viner du är intresserad av, för att slippa “köpa grisen i säcken”. I butiken finns flera utsökta, klassiska viner; dock inte så många gamla rariteter eftersom Östersjöns vågor inte är den optimala miljön för äldre viner. 

Stadsbesök & shopping

Efter en natts vila i fantastiskt sköna sängar väntar en heldag i ett soligt Helsingfors: en tur till Saluhallen, Fazer Café, Stockmanns samt ett besök på julmarknaden vid katedralen, där du kan avnjuta en Glöggi sittandes på renfällar utomhus. 

Tillbaka ombord på båten besöker vi den stora taxfreebutiken. En av höjdpunkterna med resor på Ålands hav är att om båten “mellanlandar” på Åland har du rätt att handla med dig varor skattefritt. Den alkoholhaltiga delen av shoppen erbjuder en hel del spännande produkter som du kanske inte hittar på Systembolagets hyllor hemma i Sverige. Bland annat finns här Blossa 22 som är slut i de flesta butiker i Sverige. 

Passa även på att ta en titt på båtens skeppsviner; Tallink Siljas signaturviner som går att likna ungefär vid “husets vin” men med stor emfas på kvalitet. Skeppsvinerna byts ut vartannat år och finns som vitt, rosé, rött samt två mousserande sorter. Hållbarhet, ekologiskt och småskaligt är ledorden och vinerna går endast att köpa ombord på något av Tallink Siljas fartyg. I det nuvarande utbudet fastnar Vinguiden lite extra för:

Vitt: Markus Huber

Markus Hubers vingård som ägts av familjen i nio generationer finner vi i Niederösterreich. Familjen odlar ekologiska druvor och värnar om den miljö vi lever i och framtida generationer. Vinet görs på Grüner Veltliner som trivs i den unika jord och det unika klimat som bara återfinns här. Vinet har tydliga toner av citron, lime, päron, grapefrukt, örter och en mycket angenäm ton av vitpeppar.

Rött: Campo Pietra

Produceras i södra Italien, där marken i området huvudsakligen består av kalksten och lera. Här har man odlat vin sedan urminnes tider. Vinet är tillverkat på delvis torkade druvor enligt appassimento-metoden. Vinet har en kraftig färg, rik fruktighet med toner av björnbär, vanilj, mogna körsbär och mörka solmogna plommon med viss kryddighet och fruktigt avslut.

Champagne: Lombard Extra Brut Premier Cru

Champagnehuset Lombard grundades 1925 i Épernay. Företaget är fortfarande familjeägt och fokuserar på druvor i klasserna Premier och Grand Cru. Den champagne som är Tallink Siljas skeppsvin är gjord på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier från uteslutande Premier Cru-lägen. Champagnen är mycket välbalanserad med fruktighet, friskhet och tydliga mineraliska toner. Dosagen är låg med en sockerhalt på 4 gram. Vinet har lagrats i 36 månader innan det får ta plats på hyllorna. 

Ett imponerande faktum är att försäljningen på Tallink Siljas båtar ligger på topp bland alla världens taxfrees, innan covid-pandemin på en femteplats. En eventuell förklaring kan vara att båtarna trafikerar två monopol – svenska Systembolaget och finska Alko, båda med hög skatt på alkohol. Det som handlas mest av är starksprit, där den uteblivna skatten märks som mest. Hur mycket får du då ta med dig hem? Jo, 1 liter sprit, 4 liter vin och två lådor öl är tillåtna att ta över gränsen – och nästan alla passagerare gör ett inköp i taxfreebutiken innan landgång.

Om vi ska sammanfatta dessa upplevelser med några enkla ord: Lev livet, res, ät och drick gott – och gör det gärna på en Finlandsfärja. Det går utmärkt!

Tallink Silja AB är Tallink-koncernens svenska dotterbolag. Från Stockholm trafikerar Tallink Silja för närvarande till både Helsingfors och Tallinn, och utöver detta mellan Kapellskär och Åbo. Dessutom bedrivs godstrafik mellan Kapellskär och Paldiski. Det svenskflaggade fartyget Silja Symphony trafikerar på rutten Stockholm – Helsingfors.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Skönaste minisemestern för läsare av Vinguiden!

Skönaste minisemestern för läsare av Vinguiden!

Vill du ha tips på hur du upplever Helsingfors på bästa sätt? Här har vi samlat några guldkorn från dryckesscenen och cafékulturen i Helsingfors. Passa på att dra iväg på en riktigt skön kryssning t..

Läs mer
Grillfest – maten och drycken till vårens läckraste ..

Grillfest – maten och drycken till vårens läckraste ..

Vinguiden och Vin & Matguiden bjuder på härliga recept och matchande drycker när vädret äntligen lockar till grillfest. Kopiera alltihop eller välj och vraka bland dina favoriter. Grillfest 1 V..

Läs mer
Fem grundsmaker som styr upplevelsen

Fem grundsmaker som styr upplevelsen

Vi kan känna tusentals dofter, men endast fem smaker. När vi pratar om att det smakar jordgubbar, är det alltså doften vi talar om. De grundsmaker vi talar om är sälta, beska, sötma, syra och umami...

Läs mer
Doft & smak – terminologi

Doft & smak – terminologi

Som vinprovare gäller att inte slinta med tungan, för språkets skull. Det är delvis en egen konstruktion men bygger samtidigt på förnimmelser av doft och smak. Många begrepp är av naturliga skäl met..

Läs mer
Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för uppl..

Läs mer