Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bästa vinprovningen.
1. Borta bra men hemma lika bra
För att lära dig om grunderna i vinprovning och få hjälp med att sätta ord på dina upplevelser kan det vara smart att boka in dig på en vinprovarkurs. Att tillsammans med en vinexpert utforska vinernas värld är både utvecklande och lärorikt. Det går också bra att arrangera sin alldeles egna vinprovning – debutant som expert. Bjud hem vännerna och bestäm ett grundläggande tema för aftonen.
2. Mer än bara doft och smak
På en vinprovning använder du många sinnen för att utforska och jämföra olika viner. Utöver doft och smak försöker man också beskriva vinets färgnyanser. Sedan gäller det att hitta rätt känsla. Känns inte vinet något strävt på tungan?
3. Hur går det till?
Snurra på glaset, vicka på det, titta på färgen, dofta in och smaka ordentligt.
På en vinprovning har du ett antal vinglas framför dig på bordet. Från vänster till höger undersöker du sedan vin efter vin. I vinprotokollet sätter du ord på dina sinnesintryck. Se det som en slags lathund för hela vinprovningen.
1. Kan det vara samma druva i första och andra glaset? Vilken?
2. Visst var det lite mer frukt i det sista?
3. Alla glas är nog fyllda med vin från Frankrike, men från olika distrikt?
4. De rätta förutsättningarna
Det finns särskilda vinprovarbord för tiotusentals kronor. Men det är långt ifrån ett krav. En del saker är dock viktiga att ha med sig.
1. Vill du spara på den vita linneduken lägger du ut ett stort vitt papper över hela bordet. Den ljusa bakgrunden är viktig för att kunna urskilja olika färgnyanser i vinerna.
2. Vinglas med fot är att föredra under en vinprovning. Avståndet till kupan gör att du slipper värma upp vinet med din hand.
3. Se till att du har bra belysning, gärna dagsljus. I ett dunkelt rum är det svårt att urskilja färgskillnader.
4. Säkerställ att vinerna är i sin rätta temperatur.
5. Ställ fram en “spottkopp” för de som inte vilja svälja.
6. Undvik parfymer och doftande handkrämer.
5. Vattenglaset
Många lyfter vikten av att skölja munnen med vatten när man går från vin till vin. Kom ihåg att vatten påverkar munnens pH-balans och kan i värsta fall påverka smaken.
Ska du använda vatten som neutralisator, se till att det inte är för kallt. Att tugga på lite bröd mellan sipparna kan många gånger vara ett bättre alternativ.