Forskare vid det anrika franska universitetet École Polytechnique har tagit fram en artificiell tunga som känner smak och doftämnen i vin. Detta kan komma att revolutionera hela vinbranschen – från produktion till avsmakning.
Artificiell tunga
Under flera års tid har forskarna försökt fånga essensen i vinets smak. Nu verkar de äntligen ha lyckats genom sin avancerade artificiella tunga. Tekniken är i grunden ganska enkel: två sensorer förs ner i vinet och fångar upp fenoler och andra aromer. Dessa analyseras och tillsammans med den omskrivna AI:n ChatGPT skapas en recension som är helt objektiv.
– Detta skapar helt nya möjligheter för att få fram en objektiv bild av vad vin smakar. En AI kan ju aldrig bli trött eller onykter, så det finns inga begränsningar i hur många viner som kan avsmakas samtidigt. Under en dag kan tiotusentals viner testas med garanterat tillförlitliga resultat, kommenterar Stephanie Abrilius på KTH i Stockholm.
En kontroversiell utveckling inom branschen
Forskarna har primärt använt röda viner från Bordeaux när de tränat AI:n. Men de ser stora möjligheter med att snabbt utveckla sin teknik till att även kunna smaka av vita viner och även mousserande vin.
– Vi har givetvis mött en del motstånd från vinbranschen, men detta skapar en oberoende benchmark som kan revolutionera hela branschen, säger forskare och ingenjör Charles de Blague vid École Polytechnique som är ansvarig för projektet.
I förlängningen innebär det att vinproducenter kan skapa unika viner genom att löpande smaka av vinerna under tillverkningen. Forskarna menar att det även öppnar upp för att ta fram helt nya smakkombinationer och att kombinera druvor som tidigare ansetts otänkbara. Tänk dig exempelvis en ungersk Tokaji gjord på Sangiovese som ger en “Sweet and Sour”-smak på vinet.
Den artificiella tungan förväntas rullas ut redan efter sommaren 2023. Då räknar forskarna med att tekniken utvecklats till att kunna smaka av alla typer av viner som finns på marknaden.