HEM

Aktuellt

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla.

”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias Säfwenberg

Följ med på en smakresa genom Sverige där Mattias Säfwenberg leder dig mellan druvsorter och vinrankor. Med sin mångåriga erfarenhet berättar han hur vi odlar vin i Sverige och vad som händer i vingården vid olika tidpunkter på året. Samt vad som är viktigt att tänka på när man håller en provning med svenska viner.

Enligt Mattias är boken en naturlig uppföljning och förlängning av hans förra bok, ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”.

– Det kändes viktigt att berätta om vingårdarna och druvorna som används. Jag har följt utvecklingen här i Sverige och hållit i provningar av svenskt vin under väldigt lång tid, säger Mattias.

Tanken på en bok med fokus på kommersiella vingårdar fanns redan när han skrev den första boken.

– Jag avvaktade medvetet innan jag skrev nästa bok, då jag visste att flera vingårdar var under utveckling. För mig har det varit viktigt att informera om det som händer just nu för att hålla boken aktuell under längre tid. Samtidigt vill jag att det ska finnas intressant information kvar för vingårdarna att dela med sina besökare, berättar Mattias vidare.

Hans förhoppning är att läsaren ska bli nyfiken på Sverige som vinland och att boken ska fungera som inspiration. Den ska få en att vilja ta steget till att prova vin från Sverige – om man nu inte redan har gjort det.

– Tanken med boken är också att man ska kunna ha med sig den när man reser runt bland svenska vingårdar. På så sätt kan det bli en ögonöppnare där många nya spännande resmål uppenbarar sig i Sverige, avslutar Mattias.

Här kan du provläsa boken Svenskt vin: bland druvor och vingårdar.

 

”Bli en hemmasommelier”, Jenny Roshage-Theander

Jenny Roshage-Theander är konditor, kock, chocolatier, krögare och sommelier. Efter en lång karriär inom restaurangbranschen beslutade hon sig för att skriva denna bok för att hjälpa vanliga människor att våga prova mat och vin i kombination. Hon vill ta bort alla pekpinnar och göra det roligt, för det är trots allt bara mat och vin.

Det som startade tankar kring att skriva boken var att hon ville förstå vad som låg bakom de vinrekommendationer som hon fick av vinexperter.

– När jag skulle lära mig om hur vin och mat hängde ihop ville jag förstå resonemanget bakom. Inte bara få ett artikelnummer och ”detta passar till skagenröra”. Jag ville veta varför. Med boken hoppas jag få fler att lära sig att se resonemanget bakom, och på så sätt ta sitt intresse till nästa nivå, säger Jenny.

Hon ville även att boken ska vara lätt att läsa och förstå för personer som inte har den erfarenhet inom mat och vin som hon själv har.

– Jag har en enorm passion för mat och dryck men insåg inte riktigt vilket enormt arbete det ligger bakom en bok. Jag har lagt ner många, många timmar av hårt slit för att få det rätt, snyggt och förståeligt. Det är en sak att skriva så jag själv förstår, men att få andra att förstå vad jag menar är inte alltid samma sak, berättar Jenny.

Hennes förhoppning är att läsaren ska få med sig hur roligt det är med mat och dryck i kombination.

– Rätt mat till rätt vin kan verkligen bli en upplevelse och inte bara något som gör dig mätt! Jag hoppas att läsarna vågar laga maten, provar olika kombinationer och att de verkligen känner efter vad de upplever när de äter och dricker, avslutar Jenny.

Här kan du provläsa boken Bli en hemmasommelier.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer