HEM

Aktuellt

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda druvor, must och vin från att oxidera samt döda bakterier och avbryta jäsning om så skulle behövas. Här är fem intressanta fakta om hur sulfiter och tanniner kan påverka kroppen.

1. Sulfiter och astma

Personer som har astma bör vara försiktiga med sulfiter och särskilt undvika viner med högre halter, som exempelvis söta viner. Sulfiter i större mängd kan nämligen leda till att luftrören drar ihop sig. Det finns inga viner som är helt sulfitfria då ämnet förekommer naturligt i drycken.

2. Tanniner och strävhet

Om du någonsin har undrat varför ett vin kan kännas strävt i smaken så beror det på tanninerna. Tanniner är garvsyra som finns både i druvans skal och kärnorna. Ämnet är bra för både vinets fräschör och lagringslämplighet. Men det gäller att matcha rätt mat till rätt vin. Ett tanninrikt vin i kombination med till exempel räkor eller en besk sallad gör att strävheten förstärks ännu mer.

3. Tanniner och torrhet

Har du fått en torr och sträv överläpp som fastnar på tänderna efter några glas rödvin? Även om själva alkoholen i sig har en uttorkande effekt så har även tanninerna ett finger med i spelet. Garvsyran i vin påverkar körtelfunktionen i munnen vilket i sin tur leder till muntorrhet. Detta kan självklart motverkas genom ett helt vanligt “varannan vatten” till festligheterna.

4. Sulfiter och vitamin B1-brist

Våra kroppar behöver vitamin B1 för att fungera. Om vi däremot får i oss för höga halter av sulfiter kan upptagningen av B1-vitamin hämmas, vilket kan resultera i mildare besvär som domningar i benen, lättare minnesproblem och onormal trötthet.

5. Tanniner och rödvinshuvudvärk

Den största orsaken till huvudvärk efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker är själva alkoholen i sig, men vissa menar att även tanniner i rödvin kan påverka. Om du är mer känslig för tanniner, och även histaminer i vin, kan du få huvudvärk och i vissa fall även en känsla av surhet i magen. För att undvika dessa besvär, välj ett rött vin som inte har fatlagrats och som då har en lägre halt av tanniner.

Källor:
Systembolaget.se, Vinjournalen.se, Omsystembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer
Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer