HEM

Aktuellt

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i södra Frankrike. Vi frågade även hur det kommer sig att han blev vinbonde och hur det är att driva en vingård.

Kärlek vid första ögonkastet

Att bli vinbonde stod egentligen inte på agendan när Bruno började leta efter en gård att slå sig ner på. Med ett förflutet som både hockeyproffs och entreprenör letade han efter ett ställe dit vänner och familj kunde komma för att umgås i en vacker och lugn miljö. Efter att ha ratat både Sverige och Spanien på grund av för höga priser, hittade han ett antal gårdar i södra Frankrike som han åkte och tittade på. Han hann dock inte komma längre än till allén på den första gården han besökte innan han blev förälskad. Efter en utdragen process stod Bruno till slut som ägare av gården Escapat, där det växte både olivträd, fruktträd och vindruvor på den 112 hektar stora gården.

Foto: escapat.com

Tävlingsinstinkten gjorde sig gällande

Initialt var Bruno inne på att ersätta vinrankorna med odling av energiskog. Men istället beslutade han sig för att hedra sin föregångares arbete och göra riktigt bra vin av det gården producerade. Gården hade varit fokuserad på att producera så stora volymer vin som möjligt, med kvaliteten av underordnad betydelse. Men tävlingsinstinkten gjorde att Bruno ville lägga fokus på att göra bra viner av hög kvalitet. Att ställa om produktionen var ett omfattande arbete, i synnerhet eftersom gården hade hela 14 olika druvsorter. Det har lett till att de idag gör mellan 12 och 14 olika viner varje år. Det är en omfattning som Bruno erkänner inte är ekonomiskt optimalt, men som samtidigt har gjort att han och hans medarbetare fått lära sig väldigt mycket på kort tid.

Att driva vingård – inget hokus pokus

Just nu är det skördetid, vilket för en vingård innebär mycket hårt arbete. Men enligt Bruno finns det inga genvägar om man vill skapa ett bra vin. Med så många druvsorter gäller det att hålla koll på när olika delar av odlingarna ska skördas, samt hur de olika druvorna bäst ska tas om hand. Bruno berättar att druvorna som ska ingå i deras premiumviner handplockas, medan övriga druvor maskinplockas. Han menar att maskinerna idag gör ett fantastiskt jobb, framförallt för gröna druvor. Maskinerna kan arbeta mycket snabbare än en människa, vilket minskar risken för att druvorna ska oxidera innan de hinner pressas och läggas i jäskärl. De röda druvorna får ligga med i jäskärlet för att ge färg och tanniner till vinet. För att avgöra när skalen är redo att silas bort smakar Bruno, tillsammans med bl.a. en önolog, av vinet och kommer fram till när det är färdigt.

– Det är tusen beslut som ligger bakom ett riktigt bra vin. De flesta av dessa rör det som händer ute på fältet, men har du en bra grundprodukt är arbetet med att göra själva vinet mycket enklare. I grunden är det inget hokus pokus – det är bara hårt arbete som gäller.

Redo för nästa steg

Under de elva år som Bruno drivit sin vingård i Frankrike har mycket förändrats. De har jobbat med både jorden, rankorna och produktionen för att få till en stabil och hållbar kedja genom hela verksamheten. Det har gjort att de idag kan leverera produkter med kontinuitet och tillförlitlighet, en förutsättning för att ta nästa steg och bli mer kommersiella. Bruno menar att det i den tuffa vinbranschen är svårt att ta plats på egen hand. Att hitta en större aktör som redan har närvaro på flera platser i världen vore idealiskt.

– Om jag fick önska skulle vi hitta en partner som är kommersiellt inriktad, eller har en kommersiellt inriktad verksamhet där vi kan få en större spridning med våra produkter, säger Bruno.

Besök gården och gör eget vin

En av de saker Bruno tycker är roligast är att de lyckats gå från en bulk-gård till en vingård dit människor kan komma för att lära sig mer om vinproduktion. Det finns även möjlighet till övernattning och att vara med och göra sitt eget vin. Du kan vara med under ett eller flera av stegen, hela vägen från plockning till buteljering. Många väljer att vara med och plocka sina egna druvor, vilket Bruno menar är tacksamt då det är ett omfattande arbete med att hinna bärga skörden innan druvorna blir övermogna eller vädret ställer till bekymmer.

Fakta Escapat

Byggnadsår: 1769
Första officiella omnämnandet: 1809
Bruno Ohlzon införskaffar gården: 2012
Region: Languedoc-Roussillon
Hektar mark: 112 (varav cirka 23 hektar vindruvor)
Växer på gården: 14 sorters vindruvor, 600 olivträd, 240 fruktträd med mera
Antal delägare: 900+
Utmärkelser: Vinerna Numéro Six Rouge 2020 och Numéro Six Blanc 2022 har nyligen belönats med varsin stjärna i Guide Hachette
Hemsida: https://www.escapat.com/


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Trist på semestern? Besök en vingård!

Trist på semestern? Besök en vingård!

Vill du besöka en vingård på semestern? Här kommer några tips från Anders Melldén som besökt hundratals vingårdar i sitt jobb som skribent. Här bjuder han på 3 tips, 3 läckra gårdar och smartaste ko..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer