HEM

Aktuellt

Julöl – det perfekta sällskapet till julmaten

Visste du att det infördes en lag på att brygga julöl under 1200-talet? Jo, så viktigt var det tydligen. Även om ingen idag längre kräver att det bryggs julöl, väljer fortfarande många svenskar att njuta av det mörka ölet i juletid. Utöver själva traditionen gissar vi att julölets popularitet har en hel del att göra med dess unika karaktär – som passar så bra ihop med våra klassiska julbordsrätter.

Att dricka jul

Under flera hundratals år har det bryggts särskilt helgöl här i Sverige. Det mörka och fylliga ölet, generellt med starkare alkoholhalt, höll längre och gjordes oftast på de lite finare råvarorna – det bästa till fest. Ska vi tro på de gamla isländska kungasagorna är julölet faktiskt den äldsta jultraditionen vi känner till. Att ”dricka” jul nämns redan i en dikt från det hedniska 900-talet. 

”Ute skall han jul dricka, för att han ensam ska få råda. Den högtsträvande fursten, och ta upp Frejs lek.”

Det vi idag kallar för julöl är ett kommersiellt fenomen från slutet av 1800-talet. Tiden gick, men någon vidare succé blev det inte. Som ett exempel fanns det bara ett enda julöl i Systembolagets sortiment 1985. Nu har vinden vänt igen. Om du går bland hyllorna idag kommer du upptäcka att det finns en hel uppsjö av olika julöl att välja mellan. Många av producenterna satsar verkligen stenhårt för att varje år lyckas bäst med just sitt julöl.

Mer av en stil än bestämd ölsort

Vad kännetecknar egentligen ett julöl? När det kommer till det mer traditionella svenska julölet handlar det oftast om en något sötare, mörk lager med en aningen eldigare alkoholhalt. Men egentligen är ramarna få och de flesta producenter laborerar friskt när det gäller julölstillverkning. Systembolagets sortiment är brett och består långt ifrån bara av mörk lager. Ale om något är riktigt populärt.

Smaken rimmar väl med julskinkan

Julöl står för cirka 7 procent av försäljningen under december månad. Vi är som sagt tämligen säkra på att det inte bara beror på tradition eller försäljningsknep, eftersom det lite mörkare och tyngre julölet nämligen passar riktigt bra ihop med de klassiska rätterna på julbordet. Fet mat med sälta och kraftig kryddning tillsammans med ölets beska och lite mer rostade toner – mums.

Vilket julöl föredrar du?

Utbudet är stort och det är bara att välja och vraka. Om vi själva måste välja är det särskilt två ale som sticker ut lite extra och därför får bli våra förhandsfavoriter. Trevliga att dricka bara som de är och på samma gång enormt goda till traditionell julmat. 

Våra favoriter från julölssortimentet 2023    

1. Jacobsen, Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Det här är ett riktigt allroundöl. Jacobsens delikata julöl passar lika bra till grönsaker som det gör till både fläsk och nöt. Samtidigt går det att njuta av helt utan tillbehör. Balanserad kryddning och lagom sötma med inslag av bland annat aprikos, sirap, kanel och nygräddat vörtbröd. Stor i sin smak. Fem julstjärnor.
750 ml - 7.5% -
70.20 kr

2. Mysingen Midvinterbrygd

Mysingen Midvinterbrygd
Mysingen Midvinterbrygd
Värmande klassiker med vaniljstång från Madagaskar. Denna mörkt kryddade och nyanserade ale fullkomligt pulserar av malt samt juliga inslag av kavring, torkad frukt, muskot, kryddnejlika, vanilj och choklad. Även om Mysingens Midvinterbrygd är god som den är kommer den verkligen fram i sin fulla kraft tillsammans med julbordets delikatessmix.
500 ml - 6% -
35.60 kr

Källor: systembolaget.se & vnmuseum.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Topp-3 ölnyheter i september

Topp-3 ölnyheter i september

Ett dussin nya öl släpptes i Systembolagets fasta sortiment den 2 september. Anders Melldén har provat dem och valt ut sina 3 favoriter. 1. Barlingbo Galgbacken IPA [product]193619|Smakrikt, mustigt..

Läs mer
Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Ölmärket Corona har tappat försäljning under viruskrisen – och fått kritik för sin reklamkampanj. Men det finns även en vinsort som har råkat ut för namnkrock med den grasserande pandemin. Torres Co..

Läs mer
Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer
Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer
Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Får det lov att vara en stor stark för 119 kr? Men det belgiska ölet Rodenbach Caractère Rouge är inte vilken bärs som helst. Den har kallats världens bästa öl och vunnit mängder av priset. Den 2 au..

Läs mer