HEM

Aktuellt

Vinguidens regionskola del 2 – Ribera del Duero i Spanien

Ribera del Duero i norra Spanien har ett minst sagt varierande klimat. Men trots utmaningarna som följer med heta, torra somrar varvat med kalla vintrar har man mot alla odds lyckats hitta ett sätt att producera riktigt delikata viner. Kanske är epitetet ”nio månaders vinter, tre månaders helvete” i slutändan inte en nackdel? Regionen anses nämligen av många producera Spaniens mest exklusiva tempranilloviner.

Vad gör Ribera del Duero speciellt?

Det går inte att undvika det som så tydligt sticker ut. Ribera del Duero är platt samtidigt som området erbjuder imponerande höjder på nära 1 000 meter. Men kanske är det ändå inte det brokiga landskapet med sin högst varierande jordmån som är mest iögonfallande? Det är klimatet. Det räcker inte bara med att vintrarna både är långa och kalla (runt 20 minusgrader) och att det under somrarna kan uppmätas temperaturer på omkring 40 plus; dygnsvariationen på hela 10 grader är kanske det som utmanar mest.

Idag är regionen mest känd för sina kraftfullt rustika och djupröda tempranilloviner. Ingen tvekan om saken. Druvan med sitt tjocka skal verkar faktiskt trivas riktigt bra i området och är också den druva som dominerar odlingsarealen. 

I Ribera del Duero finns kända vinproducenter som bland annat Corimbo, Emilio Moro samt Bodegas Protos. Utöver det? Spaniens mest anrika och kända vintillverkare: Vega Sicilia. 

Regionens druvor

Att man i början av 1900-talet mest producerade vita viner på druvan albillo känns idag som en mycket avlägsen och förhistorisk tid. Nej, det som verkar fungera bäst i Ribera del Duero är de blå druvorna som resulterar i röda viner. Förutom kändisen och kvalitetsdruvan tempranillo (som lokalt ofta går under namnet tinto fino eller tinta del pais) odlas även malbec, merlot, cabernet sauvignon samt garnacha som man använder flitigt i regionens omtyckta roséviner.

Ett tempranillovin från Ribera del Duero ger generellt mer koncentrerade och tanninrika viner än ett riojavin som inte alls bär samma kraftfulla och rustika struktur.    

Summa summarum. Även om Ribera del Duero på pappret ter sig vara den sista platsen att välja för att plantera vinrankor, är det utan tvekan också just det utmanande klimatet som i sig verkar bidra till att regionens viner sticker ut och smakar så unikt. 

4 viner från Ribera del Duero du inte får missa

Campo Luz Roble, 2021

Campo Luz Roble
2022
Campo Luz Roble
Lika gott till lammgrytan som till planksteken! Campo Luz Roble har en tydlig och passande fatkaraktär ovanpå sin redan gudomligt goda och fruktiga smak. Njut av dess välbalanserade syra och angenäma inslag av kakao, plommon, vanilj, fikon och de mörkaste av körsbär. 
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Malleolus Emilio Moro, 2020

Malleolus Emilio Moro
2020
Malleolus Emilio Moro
Ett riktigt hantverk av producenten Emilio Moro. Med handskördade druvor från 25–75 år gamla vinrankor och ovanpå det en tids lagring på franska ekfat från Allier, ja, då är det svårt att misslyckas. Här snackar vi både frukt och krydda – när en av regionens främsta producenter levererar hög kvalitet till ett förvånansvärt billigt pris.   
750 ml - 14.5% -
331 kr

Tamaral, 2020

Tamaral
2021
Tamaral
I Tamaral får den dominerande druvan tempranillo härlig skjuts av sin sidekick cabernet sauvignon. Nyanserad, fruktig smak blandas med rostat fat och inslag av mörka körsbär, kakao, kardemumma, kaffe och spännande blåbär. 
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Vega Sicilia Reserva Especial Magnum

Vega Sicilia Reserva Especial Magnum
Vega Sicilia Reserva Especial Magnum
Vinproducenten, tillika giganten Vega Sicilia, har i denna Magnum lyckats att producera ett minst lika imponerande vin. Nu är det inte så att kändisen Vega Sicilia enbart erbjuder sådana här dyrgripar, men vi kände: denna måste vi ha med. Reserva Especial Magnum skriker i granatrött och kakel och är mycket kraftfull i sin smak. Njut av toner av tobak och uppslukas av intensiva aromer av mystisk skogsbär.
1500 ml - 14% -
11795 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Det är inte fel att säga att det är Spaniens i särklass viktigaste vinbyggnad. Hur många spaltkilometer den fått i press går inte att räkna och än idag betraktas den som avantgardistisk. Snacka om e..

Läs mer
Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra my..

Läs mer
Sherry… heter det inte längre

Sherry… heter det inte längre

Världens mest underskattade vin? Jag tror det, men det tar ett tag innan man gillar vinerna från sydspanska staden Jerez. Sherry, sa vi tidigare. Det gör vi inte längre. Men det är fortfarande lika ..

Läs mer
Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Doftrikt egensinne från Andalusien

Doftrikt egensinne från Andalusien

En av de mest aromatiska vintyper som finns är oloroso, den mörka, torra sherryn från Jerez i Andalusien. Men så kommer också ordet från spanskans olor som betyder doft. Ett vin för mat? Alla dagar ..

Läs mer
Riojas storhet odiskutabel

Riojas storhet odiskutabel

Rioja var under något decennium en storfavorit i Sverige. Sedan dog intresset. Under åren efter blev namnet snarare ett skällsord – bland vinsnobbarna. Men nu har distriktet kommit tillbaka. Och det..

Läs mer