HEM

Aktuellt

Engelskt mousserande vin utmanar

Engelskt mousserande vin – välgjort och populärt. Men kan det verkligen utmana en klassiker som champagne? Och finns det plats för alla engelska producenter som vill in på den svenska marknaden?

British Fizz

”British fizz” eller ”English sparkling wine”. Vad det mousserande vinet från England ska kallas får framtiden utvisa. Säkert är att det redan nu tagit Sverige med storm. Det började med Nyetimber, pionjären som idag är Englands största producent, med 375 hektar vingårdar. Långsamt fick vi svenskar upp ögonen för det syrarika bubblet och allt fler vinhus hittade hit. Idag ger en Systembolagssökning på mousserande vin från Storbritannien 38 träffar, från ungefär hälften så många olika producenter. Ett vin i fast sortiment, några i tillfälligt, de flesta i beställningssortimentet. Bra jobbat av ett land med bara drygt 100 producenter totalt.

Survival of the fittest

För trots allt är engelskt bubbel en nisch-marknad. Prisnivån ligger högt, ungefär som för champagne. De engelska vinhusen slåss alltså om en ganska liten klick vindrickare. Så frågan är om alla kommer att kunna finnas kvar på vår marknad. Nja, förmodligen blir det ett ”survival of the fittest” på sant marknadsekonomiskt vis trots vår monopolmarknad. Men de som hittat rätt, med en duktig importör och rätt balans mellan pris och kvalitet, de lär stanna.

Likheter med champagne

Många svenskar har upptäckt att de gillar engelskt mousserande vin. Att det kan skilja sig en del från den smakmässiga förebilden champagne, men att de två också har en del likheter. Som exempelvis druvsorterna; chardonnay, pinot noir och meunier som dominerar i båda regionerna. Likaså den kalkrika jordmånen och tillverkningsmetoden som är identisk.

Från ”Dovers vita klippor”

Det är runt Sussex, Kent, Hampshire och Dorset som de flesta engelska vingårdarna ligger. I södern där ”Dovers vita klippor” är av samma kalk som den som finns i franska Chablis och Champagne. Klimatet är däremot hårt, med ganska mycket nederbörd på vissa platser. Att odla ekologiskt är det därför inte många som mäktar med, däremot är hållbar produktion vanligt.

Olikheter och grön sand

Men det finns också olikheter. Många engelska mousserande viner har generellt högre syra än champagne. Vilket betyder riktigt hög syra. Andra viner görs av druvor som inte växer i den kalkrika jorden utan i så kallad greensand. Det är en sandstensjord som finns här och där i södra England och som ger lite rundare, rikare viner som också skiljer sig från de i champagne.

Dags att sluta jämföra

Prisnivån på engelskt mousserande vin är som sagt hög. Från ungefär 350 kronor upp till 2 000 kronor för vissa prestigeviner. För samma pengar får man god champagne. Så kanske är det där problemet ligger. Trots de många likheterna måste vi sluta jämföra. För precis som för små svenska vinproducenter är produktionskostnaderna för de engelska vinmakarna höga. Och vingårdarna är generellt sett små, med naturligt låga skördeuttag. Långt mycket lägre än i Champagne. Att priserna är höga är alltså inte så konstigt.

Varför välja engelskt?

Varför ska vi i så fall välja engelskt? Jo, dels för vinernas fräschör och höga syra. Dels för att kvaliteten generellt sett är hög – det är svårt att hitta dåligt engelskt bubbel. Dels för att de flesta av producenterna är hantverksmässiga och väldigt charmiga. Sämre anledningar till att köpa en pava kan man ha.

Champagnehus i England

Nej, engelskt mousserande vin kan inte på allvar utmana champagne, snarare komplettera det nordfranska bubblet på samma sätt som exempelvis Franciacorta och Alta Langa i Italien gör. Och med tanke på att flera champagnehus redan införskaffat mark och börjat göra vin i England finns uppenbarligen en framtid för de engelska bubblorna. En framtid många gärna vill vara med och dela.

6 engelska favoritbubbel

Hattingley Valley Classic Reserve

Hattingley Valley Classic Reserve
Hattingley Valley Classic Reserve
Enda engelska bubblet i Systembolagets fasta sortiment är fruktigt, ganska smakrikt och lättgillat med fin, lite brödig ton.
750 ml - 12% -
359 kr

Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut 2019

Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut
2019
Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut
Mycket friskt, läskande och elegant att dricka till skaldjursplatån.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
469 kr

Gusbourne Brut Reserve 2019

Gusbourne Brut Reserve
2020
Gusbourne Brut Reserve
Smakrikt, snyggt och härligt aptitretande som klarar smörstekt fisk.
750 ml - 12% -
519 kr

Black Chalk Classic 2020

Black Chalk Classic
2020
Black Chalk Classic
Väldigt inbjudande, stilfullt och härligt till ett i sammanhanget bra pris.
750 ml - 12.5% -
449 kr

Sugrue The Trouble With Dreams 2018

Sugrue The Trouble With Dreams
2018
Sugrue The Trouble With Dreams
Småskaliga hantverksproducenten Dermot Sugrues bubbel är personligt, smakrikt och maffigt, och har vunnit många priser.
750 ml - 12% -
699 kr

Nyetimber Rosé

Nyetimber Rosé
Nyetimber Rosé
Brödigt, rödbärigt och aromatiskt läskande rosébubbel att hälla upp till vårens första trädgårdsfest. Krocket någon?
750 ml - 12% -
599 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden provar: Bubbel Cruise med Tallink Silja Line

Vinguiden provar: Bubbel Cruise med Tallink Silja Line

De växer som på träd de där dryckesmässorna, och handen på hjärtat, visst kan de ibland kännas lite tivoli-aktiga och lätt överbefolkade? Vinguiden fick chansen att vara “föråkare” på ett annat sett..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Mousserande te – nya spännande innovationen

Mousserande te – nya spännande innovationen

En prisbelönt sommelier fick en vision om att skapa världens bästa ekologiska alkoholfria dryck. Det unika resultatet ser du här: ett mousserande te. – Copenhagen Sparkling Tea BLÅ bygger på nordisk..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer