Vad är egentligen bäst för miljön – hållbart eller ekologiskt? Och varför är det så få hållbara drycker på Systembolaget? Vinguidens Anders Melldén reder ut begreppen.
Vad är hållbarhet?
Hållbart, ett modeord inom alla branscher idag. Inte minst i dryckesvärlden. Men vad innebär det egentligen? ”Sustainable” är det engelska ord som på svenska översatts till ”hållbar”. Förenklat handlar det om en produkt som ska vara bättre för miljön än en som inte klassas som hållbar. För en alkoholdryck inkluderar det miljövänlig odling av råvaran, tillverkningsmetoder, kontroll av energiförsörjning, begränsad vattenåtgång och begränsade koldioxidutsläpp, skäliga villkor för arbetarna och paketering och transporter som innebär en så liten negativ påverkan på miljön som möjligt.
Privata initiativ viktiga
Idag finns mängder av hållbarhetscertifieringar för dryck världen över. De flesta är faktiskt privata initiativ sprungna ur lokala problem. Till exempel kan det handla om vattendrag som förstörts av odling och som behöver skyddas, som i certifieringen ”Fish Friendly Wine” i Kalifornien. Idag finns även statliga och nationella certifieringar som franska Haute Valeur Environnementale (HVE) och nyzeeländska Sustainable Winegrowing New Zealand.
Systembolagets egna kriterier
Att det finns så många olika certifieringar är såklart bra, men också problematiskt. De har olika kriterier och innefattar olika saker. Generellt handlar det om att skapa en mer miljövänlig produkt, men den etiska aspekten – den om exempelvis arbetarnas villkor – är inte alltid inkluderad. I Sverige har därför Systembolaget satt upp sina egna kriterier för vad de anser är hållbart. Att drycken har en certifiering räcker alltså inte, utan varje produkt prövas. Det är därför ganska få produkter på Systembolaget är märkta som ”Hållbara val”. Av totalt runt 25 000 produkter handlar det om ett 20-tal spritdrycker, drygt 30 öl och 350 viner.
Bland annat beror det på att Systembolaget ställer krav på förpackningens klimatavtryck i sina kriterier för hållbart val, något ganska få certifieringar gör.
Vad är bäst – eko eller hållbart?
Generellt är de hållbara riktlinjerna lite mer tillåtande än de ekologiska när det gäller besprutning och gödsling. Det tilltalar många vinodlare – särskilt i klimatmässigt utsatta områden. Men det finns också områden där hållbarhetsprogrammen har kommit längre än de ekologiska, till exempel inom biologisk mångfald. Till skillnad från det ekologiska vineriet finns ofta krav på att det hållbara ska minska sina utsläpp och sin energiförbrukning.
Därför ser vi vattendammar, cisterner för egna återvinningscentraler, solceller på taken och små biogasanläggningar på hållbara vinerier. Under själva vintillverkningen ser vi däremot oftast färre begränsningar gällande tillsatser och processhjälpmedel än för ekologiskt vin.
Vad som är bäst för miljön när du ska välja ett vin, öl eller en spritdryck går alltså inte att svara på. En kombination av ekologisk och hållbar certifiering är dock en bra början.
Svensk öl
Sprit i PET
Vin i lättare glasflaska