HEM

Aktuellt

Elegant från Rhône när stjärnkock möter mästersommelier

– Jag älskar vin men har huvudet fullt av mat. Så jag ser till att ha de bästa sommeliererna runt mig hela tiden, säger stjärnkocken Björn Frantzén som nu släpper vin tillsammans med mästersommelieren Ian Cauble.

Rött från Rhône

Rött från Rhône, i en ovanligt elegant och silkig stil, det är första vinet ut från Frantzén & Cauble. Lanseringen sker på tresjärniga restaurang Frantzén i Stockholm men det är på Björn Frantzéns andra krogar man kommer att kunna dricka vinet. Bland annat på Astoria som blivit något av stockholmarnas vardagsrum på sistone. Dessutom ligger vinet redan i Systembolagets beställningssortiment och där kommer det garanterat uppskattas.

– Vin ska inte vara för avancerat. Jag gillar gott rött vin, helt enkelt, skrattar Björn Frantzén.

Samarbete med Master Sommelier

Han berättar att han blev tillfrågad att göra ett eget vin redan för tio år sedan, men aldrig velat göra ”ännu ett kändisvin”. När däremot förslaget om ett samarbete med Ian Cauble, som innehar den eftertraktade titeln Master Sommelier, dök upp kändes det rätt.

– Vi träffades för drygt ett år sedan. Jag åt här och det var ett av mina största måltidsminnen någonsin, avslöjar Ian som är god vän med svenske tidigare ishockeyproffset Douglas Murray.

Murray sammanförde mästersommelieren och stjärnkocken och därefter startade arbetet att leta efter ”rätt” vin. 

– Målet var att hitta något som både var elegant och komplext, till ett attraktivt pris. Tack vare vinmakaren Luc Baudets kontakter gjorde vi det, säger Ian Cauble.

Var Rhône spikat från början?

– Nej, vi startade med hundra viner från en massa olika länder. Björn och hans sommelierer på Frantzén testade och valde bort.

– Och Ian föreslog Rhône eftersom den regionen är svårslagen när det handlar om bra kvalitet till bra pris, tillägger Björn.

Vilket de alltså hittade i södra delen av vinområdet, på flodens högra sida. Vinmakaren Luc Baudet berättar:

– Här växer riktigt gamla grenache-stockar blandat med lite cinsault och syrah i den typiska kullerstensjord som grannen Châteauneuf-du-Pape också är känd för. Klimatet är dock lite svalare än där, och kombinationen av allt detta ger ett elegant, samtidigt generöst vin.

– Grenache är som en smakmässig kusin till pinot noir. Jag älskar den, säger Ian Cauble och tar en rejäl klunk.

Och det här är bara början. Framöver kan det dyka upp såväl vitt vin som champagne i portföljen.

– Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône är den första lanseringen. Den markerar även starten på Björn Frantzén Global Wine Team där jag och Ian, tillsammans med våra partners, har som ambition att skapa ett internationellt vinhus. Förutom att jag är otroligt nöjd med slutresultatet så ska det bli roligt att bjuda mina gäster och vänner på det här vinet, säger Björn Frantzén.  

Anders Melldén testar Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône

– Klarrött och inbjudande med doft av nypon, hallon och körsbär där en lite örtig ton smyger sig in efterhand. Smaken är elegant och värmande med finstämd frukt och ett uns stramhet från tannin och syra. Det här är en côtes-du-rhône i min smak, i en lite ”pinot-aktig” stil tack vare dominansen av grenache. Servera den gärna svalt i stora kupor. Jag måste säga att jag är imponerad – detta är inte något dussinvin. Nu är det bara att hoppas på att varje årgång kan leva upp till samma standard.

Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône

Ansvarig vinmakare: Luc Baudet.
Druvsorter: Cirka 90 % grenache, 10 % cinsault och syrah.
Tillverkning: Jäst och lagrat cirka 15 månader i cementtankar.

Frantzén & Cauble
2022
Frantzén & Cauble
Frantzén & Cauble består till 90 procent av Grenache-druvor, vilket ger en rik men elegant smak av hallon, körsbär och vilda örter. De resterande 10 procenten består av Cinsault- och Syrah-druvor. Dessa druvor tillför en ton av mörka frukter och vilda blommor till smakprofilen.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
179 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Diffust vinområde med stor potential

Diffust vinområde med stor potential

Över 44 000 hektar, vinodling sedan flera tusen år tillbaka och en mångfald spännande, högkvalitativa druvor. Och ändå är det närmast okänt. Men nu vänder det. Välkommen till Côtes du Rhône. Visst h..

Läs mer
Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer
Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Nu släpper Björn Frantzén och Master Sommelier Ian Cauble sin gemensamma vinsatsning: Frantzén & Cauble. Special Blend Frantzén & Cauble är en Côtes-du-Rhône som till 90 procent ..

Läs mer
Hermitage vs Crozes Hermitage

Hermitage vs Crozes Hermitage

Norra Rhône är känt för sina unika viner. Men så kommer vi till Crozes-Hermitage som slår en ring runt det mer exklusiva Hermitage och håller nere priserna. Vad ska man då välja, Crozes-Hermitage el..

Läs mer
Bonpas Vieille Vignes 50 ans – mustig nyhet av gamla..

Bonpas Vieille Vignes 50 ans – mustig nyhet av gamla..

Femtio år gamla vinrankor till ett mustigt nytt vin perfekt för den svenska höstmaten. Vinguiden tog ett snack med mannen bakom flaskan, Jean-Luc Durand på Bonpas i södra Rhône – vinhuset som har pr..

Läs mer
Tavel vägrar tappa färgen

Tavel vägrar tappa färgen

Det rosa vinet blir allt ljusare. Utom i Tavel i södra Rhône. Här är det fortfarande mörkt rosa som gäller och visst hoppas producenterna på ett slut på den bleka trenden. Vinguiden besöker klassisk..

Läs mer