HEM

Aktuellt

Château Pech-Latt – slottsvineri som brinner för eko

Languedoc är sinnebilden av det pittoreskt vackra Sydfrankrike. Här, bland vilda örter och vinrankor, hittar vi Château Pech-Latt som i decennier charmat svenska vinälskare.

Mitt emellan Narbonne och Carcassonne en bit från Medelhavskusten i Languedoc i södra Frankrike ligger Château Pech-Latt. Här – i hjärtat av distriktet Corbières – planterade munkar vinrankor under medeltiden. Framåt 1600-talet lades grunden till själva slottsbyggnaden samtidigt som vinet blev allt viktigare. Sedan 1900-talet är Château Pech-Latt en vingård med fullt fokus på de lokala druvsorterna.

Pionjär inom hållbart och ekologiskt

Redan på 1970-talet var vingården en pionjär inom hållbar vinodling, och sedan början av 1990-talet är vinerna ekologiskt certifierade. Hela egendomen är 400 hektar stor och knappt hälften är planterat med vinrankor. Övrig mark är vildvuxet landskap nedanför Alaric-bergen intill den pittoreska byn Lagrasse. Här växer vild lavendel, timjan och rosmarin i den naturliga örtagård som på franska kallas ”garrigue”.

Rätt druvsort på rätt plats

Längs sluttningarna har ägarna, familjeföretaget NSG, de senaste åren satsat på en kvalitetshöjning och restaurering. Vinrankor har planterats om med fokus på att hitta rätt druvsort för rätt plats. Gamla unika druvsorter som marselan samsas nu med grenache, syrah, carignan och mourvèdre. Den kalkrika jordmånen och svala vinden hjälper till att skapa de viner familjen är ute efter – friska, fruktiga och smakrika utan att vara tunga.

Vinklassiker i Sverige

Den riktiga klassikern är Château Pech-Latt Grand Vin. Ett vin som har sålts på Systembolaget i drygt två decennier och som uppskattas för sin höga kvalitet, inte minst i förhållande till sitt pris. Numera finns även tre vingårdsviner på den svenska marknaden. Där är jordmån och druvsort i fokus. Kul kuriosa är också att när restaureringen av Château Pech-Latts byggnader inleddes för några år sedan hittade man ett stort fat med sött vin av grenache från årgång 1998. Att få möjligheten att smaka på det är verkligen en unik upplevelse. Tillsammans med de övriga vinerna från gården visar det på den spännande variationsrikedom Château Pech-Latt kan bjuda på.

Vinerna i Sverige

Château Pech-Latt Grand Vin 2022

Château Pech-Latt
2023
Château Pech-Latt
Syrah, Grenache, carignan och marselan samsas i det här fruktigt smakrika vinet med toner av björnbär, lakrits och kakao. Generös eftersmak som matchar grillens köttbit. Ekologiskt.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
165 kr

Château Pech-Latt Memoire d’Alaric 2019

Château Pech-Latt Memoire d'Alaric
2019
Château Pech-Latt Memoire d'Alaric
Huvudsakligen gjort av grenachedruvor vilket ger tegelröd färg och härligt inbjudande karaktär av nypon, hallon och varm kryddighet. Mjuk och generös eftersmak.
750 ml - 15% -
259 kr

Château Pech-Latt Terres Mûres 2020

Château Pech-Latt Terres Mûres
2020
Château Pech-Latt Terres Mûres
Här är det syrah som spelar huvudrollen vilket ger intensiv färg, mörk fruktighet och läckert kryddiga drag på svartpepparkvarnen. Kraftfullt och smakrikt i eftersmaken.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

Château Pech-Latt L’ Île Ardente 2019

Château Pech-Latt L' Île Ardente
2019
Château Pech-Latt L' Île Ardente
Till hälften gjort av mourvèdre tillsammans med gårdens andra druvsorter. Inbjudande doft av viol, pomerans och mörka bär med snygg stramhet och kryddig eftersmak. Ett vin gjort utan tillsatt svavel.
750 ml - 14% -
259 kr

Château Pech-Latt Vin Doux Naturel 1998

Château Pech-Latt Vin Doux Naturel
1998
Château Pech-Latt Vin Doux Naturel
Lagom sött, vällagrat starkvin av grenache med fantastisk smak av dadlar, söta körsbär och sultanrussin. En unik vinupplevelse med nougat och chokladtoner i eftersmaken.
500 ml - 16% - Sockerhalt 7.0 g per 100 ml
289 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bonpas Vieille Vignes 50 ans – mustig nyhet av gamla..

Bonpas Vieille Vignes 50 ans – mustig nyhet av gamla..

Femtio år gamla vinrankor till ett mustigt nytt vin perfekt för den svenska höstmaten. Vinguiden tog ett snack med mannen bakom flaskan, Jean-Luc Durand på Bonpas i södra Rhône – vinhuset som har pr..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer