HEM

Aktuellt

Regionskola del 5: Languedoc-Roussillon – från massproduktion till kvalitet

Från spanska gränsen till strax öster om Montpellier ligger sydfranska regionen Languedoc-Roussillon. Här finns fantastisk natur, romerska lämningar, majestätiska berg, kust och ett böljande landskap. Och massor av vin. Här får du veta mer om vad som gör regionen så speciell och självklart får du även vintips. 

I Languedoc-Roussillon görs mängder med vin, men ryktet har inte alltid varit det bästa. I slutet av 1800-talet och nästan hela 1900-talet var detta Frankrikes ”vinsjö”, med ett överskott som ledde till låga priser och låg kvalitet.

Bra vin till bra pris

De senaste decennierna har producenterna emellertid satsat på att renovera vingårdarna, lyfta de lokala druvsorterna och på så sätt ökat standarden. Det har i sin tur gjort att Languedoc-Roussillon idag är känt för riktigt bra viner till riktigt bra priser. Här finns många kooperativ och några riktigt stora producenter. Samtidigt har många små och experimentella vinmakare kunnat köpa billig mark vilket gjort regionen extra intressant och dynamisk.

Stor variation – många vintyper

De bästa vingårdarna ligger på områdets böljande kullar, vissa nära kusten, andra längre inåt landet. Klimatmässigt är det framförallt Medelhavet som influerar, med värme och sol men också uppfriskande Mistralvind. Inåt landet blir klimatet mer kontinentalt. Det gör att det finns många olika vintyper i de olika appellationerna inom regionen.

Blandade druvsorter

Likaså finns det mängder av druvsorter, och nästan alla viner görs av blandningar. Viktigaste sorterna är carignan, grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Merlot och cabernet sauvignon finns också här och där. För vitt vin är grenache blanc, bourboulenc, clairette och picpoul de mest odlade.

Appellationerna och deras vintyper

Kända appellationer är Côtes du Roussillon, Fitou, Corbières, Faugères och Languedoc. Framförallt görs här fylliga, röda viner. Limoux är känt för sina mousserande vita viner, och i Banyuls och Rivesaltes görs söta starkviner. Picpoul de Pinet är läskande vitt, friskt vin av druvor odlade precis vid havet.

4 viner från Languedoc-Roussillon du inte får missa

Salasar Crémant de Limoux Brut
Salasar Crémant de Limoux Brut
Fruktigt mousserande vitt tillverkat med den traditionella metoden. Druvsorterna är huvudsakligen chardonnay, med lite chenin blanc och pinot noir. Äpple, citrus och kex bland aromerna. Läskande syra i eftersmaken.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
139 kr

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
2023
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
Härligt vitt till toppenpris. Från kustnära vingårdar kommer druvorna, och det citrusfruktiga vinet med hyfsat fyllig karaktär passar utmärkt till stekt eller grillat från havet.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Château de la Liquière Faugères
2022
Château de la Liquière Faugères
Inbjudande gernerös smakmix av nypon, hallon och varm kryddig örtighet. Ett vin av grenache, syrah och carignan som vuxit uppe på kullarna i sydliga lägen.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
179 kr

Château Pech-Latt
2023
Château Pech-Latt
Ekologiskt rött av mestadels syrah med grenache, carignan och några procent av lokala specialiteten marselan. Fruktigt och smakrikt med toner av björnbär, lakrits och kakao. Generös eftersmak.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
165 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdr..

Läs mer
Druvplockning i södra Frankrike

Druvplockning i södra Frankrike

Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vindistrikt. Länge gjordes här framför allt billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men de senaste 30 åren har produktionen förändrats och nu finns..

Läs mer
Château Pech-Latt – slottsvineri som brinner för eko..

Château Pech-Latt – slottsvineri som brinner för eko..

Languedoc är sinnebilden av det pittoreskt vackra Sydfrankrike. Här, bland vilda örter och vinrankor, hittar vi Château Pech-Latt som i decennier charmat svenska vinälskare. Mitt emellan Narbonne oc..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Vin under radarn

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att..

Läs mer