HEM

Aktuellt

3 snabba med Joacim Larsen på Brygghuset Finn

Ölets dag närmar sig. Vinguiden ringde därför upp Joacim Larsen, en av grundarna till hyllade Brygghuset Finn i Landskrona, för att få svar på några frågor. Läs vidare för att få reda på vad han anser om gårdsförsäljning, konkurrensen och vad hemligheten bakom framgången är. 

Ni startade 2013 och fyller nu alltså 11 år. Vad är ”hemligheten” bakom att ni står stadiga i den svenska ölfloran?

– Vi gör öl som vi själva gillar och ser till att brygga produkter som funkar mot Systembolaget. Många bryggerier har det tufft nu men vi är faktiskt i ett läge då det går bra för oss. Vi växer och har vunnit många upphandlingar både på Systembolaget och på norska Vinmonopolet. Nu hoppas vi bara på räntesänkningar så att konsumenterna känner att de har lite mer pengar på fickan att köpa hantverksöl för.

Många andra har kommit och gått under de år ni har hållit på. Är konkurrensen tuff?

– Nja, konkurrens är bra – den gör att vi hänger med. Jag tycker nog främst att det är god stämning och bra samarbete oss hantverksbryggare emellan. Och vi ser till att vara uppfinningsrika. Hjälper till exempel andra bryggare och dryckestillverkare med teknik och material. Vi har blivit så pass stora nu, med en årsproduktion på ungefär 450 000 liter, att vi har utrustningen som många andra inte har möjlighet att skaffa.

Vad tror ni om den kommande, av Regeringen utlovade, gårdsförsäljningen? Kan den komma att förändra er verksamhet?

– Nej, den är faktiskt inte relevant för oss, på grund av de begränsningar som föreslås i samband med den. Vi har exempelvis inga bryggerivisningar, och vi tillverkar snart för mycket öl för att räknas in bland ”gårdarna”. Jag tror faktiskt att gårdsförsäljning gynnar vinproducenter mer än bryggerier. En sak som jag däremot blev positivt överraskad över är det förslag på differentierad alkoholskatt som Regeringen lagt fram. Det skulle verkligen gynna Sveriges småbryggerier som då kan lägga pengar på personal istället för på skatt.

 

Grundartrion bakom Brygghuset Finn i Landskrona: Joacim Larsen, Petter Lindholm och Simon Frennberg.

3 öl från Brygghuset Finn

Finn Citraic IPA
Finn Citraic IPA
Humlearomatisk, nyanserad smak med tydlig beska, inslag av tallbarr, torkade aprikoser, pomerans, kaffe och mimosablommor. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av lamm- eller nötkött.
330 ml - 6.5% -
29.90 kr

Brygghuset Finn Finn Golden Ale
Brygghuset Finn Finn Golden Ale
En traditionell tysk Helles, en ljus lager med god fyllighet och toner av örter och honung.
330 ml - 4.5% -
20.20 kr

Brygghuset Finn Finn Tropical NEIPA
Brygghuset Finn Finn Tropical NEIPA
Inspirationen för denna ölen är en paradisstrand någonstans i ett land som är varmare än Sverige. Grundölen är en NEIPA (New England IPA) som sedan har fyllts med tropisk frukt såsom mango för att ge den lite extra känsla av söderhavet.
330 ml - 5.9% -
29.90 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Älskar du både öl och hårdrock? Grattis, nu kommer alla Iron Maidens album som ölkapsyler. Ölet Trooper säljs sedan flera år tillbaka på Systembolaget. För att fira vart och ett av Iron Maidens ikon..

Läs mer
Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer
Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Får det lov att vara en stor stark för 119 kr? Men det belgiska ölet Rodenbach Caractère Rouge är inte vilken bärs som helst. Den har kallats världens bästa öl och vunnit mängder av priset. Den 2 au..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer