HEM

Aktuellt

Regionskola del 8: Marlborough – Nya Zeelands viktigaste region

Unik sauvignon blanc, kryddig pinot noir eller frisk riesling – Nya Zeelands klart viktigaste vinregion har mycket att erbjuda.

Rader med vinrankor vart man än ser. Lummigt gröna med pampiga berg i bakgrunden. Marlborough är Nya Zeelands klart viktigaste vinregion och står för drygt tre fjärdedelar av landets produktion av vin. Och kung i Marlborough är vitvinsdruvan sauvignon blanc.

Unik stil av sauvignon blanc

Marlborough ligger på den nordöstra spetsen av Nya Zeelands sydö. Regionen är särskilt känd för sina vita viner av sauvignon blanc. De har en fruktighet som är unik för regionen. Toner av passionsfrukt kompletterar de för druvan i allmänhet vanliga dragen av krusbär, nässlor och vinbärsblad. Dessutom finns en frisk syra och ovanligt rik eftersmak.

Pinot noir och andra druvor

Men faktum är att sauvignon blanc inte är den enda druvsorten som odlas här. Pinot noir ger eleganta och komplexa viner med smak av röda bär och kryddor. Chardonnay finns både i rena, fruktiga versioner och i mer komplexa fatlagrade. Riesling och pinot gris är också populära och ger aromatiska viner med fräschör och fruktighet.

Snabb utveckling

Nya Zeelands vintradition har inte många decennier på nacken, och faktum är att vinodling i Marlborough kom igång först på 1970-talet. Utvecklingen har emellertid gått snabbt och teknik och kvalitet hör till världstoppen. Exporten är stor och många av landets turister besöker årligen regionen. Satsning på hållbarhet är en viktig aspekt av vinproduktionen i Marlborough och de flesta vingårdarna är certifierade av Sustainable Winegrowing New Zealand.

Perfekt klimat i tre underregioner

Marlborough har ett svalt, maritimt klimat med långa soliga dagar och kalla nätter. Det ger perfekta förutsättningar för aromatiska viner med frisk syra. Jordmånen består främst av grusiga, väldränerade jordar vilket bidrar till druvornas koncentration och smakrikedom. Det finns tre underregioner: Wairau Valley är den mest kända och största. Awatere Valley producerar viner med hög syra och distinkta mineraltoner. Southern Valleys omfattar flera mindre dalar som Omaka, Fairhall, Brancott, Ben Morvan, och Waihopai.

Ja, Marlborough har på kort tid etablerat sig som en av världens främsta vinregioner. Och så länge världen inte tröttnar på aromatiska vitviner ser populariteten ut att hålla i sig. Dessutom finns här innovativa vinodlare som vågar testa nya druvsorter och vinstilar, så Marlboroughs framtid ser fortsatt ljus ut.

6 Marlboroughviner du inte bör missa

Cecilia Brut
Cecilia Brut
Fruktigt, aromatiskt blommigt och lättgillat bubbel i somrig stil. Kyl väl och häll som välkomstvin.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
149 kr
.

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
2023
Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
Aromatiskt och superfruktigt med frisk syra som trivs till goda grönsaksrätter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr
.

Hunter's Riesling
2023
Hunter's Riesling
Läskande friskt, rent och päronfruktigt i torr och fin stil till räkorna.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
109 kr
.

Stoneleigh Latitude Chardonnay
2021
Stoneleigh Latitude Chardonnay
Smakrik fyllig smak med rostade fattoner, tropiska fruktinslag och god längd.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
155 kr
.

Dog Point Sauvignon Blanc
2023
Dog Point Sauvignon Blanc
Toppklass-sauvignon blanc med krutiga mineraltoner, fräscha limeinslag och lång, nästan lite pepprig eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr
.

Gardo & Morris Pinot Noir
2022
Gardo & Morris Pinot Noir
Mustigt hallonfruktigt rött med kryddiga inslag och generös längd. Perfekt till kyckling i ugn.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr
.


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Mountain wines, bara begreppet låter spännande, närmast mytiskt. Men är det per automatik bra? Det skulle i så fall vara för de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt, på engelska diurnal ..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Allt om Pinot Noir – lika utmanande som eftertraktad..

Allt om Pinot Noir – lika utmanande som eftertraktad..

Några av världens dyraste viner görs av Pinot Noir. Samtidigt är det en svårodlad druvsort som utmanar vinmakaren. Vad är hemligheten? Svaret finns bland dessa fakta om vinvärldens mörkblå älskling...

Läs mer
Säg Bonjour till en ny elegant fransk pinot noir med..

Säg Bonjour till en ny elegant fransk pinot noir med..

Frankrike är för många gastronomins och vinets mest förlovade land och få, om något annat land, visar sådan stjärnglans som det blå-röd-vita. Lagom till sensommaren och höstens intåg lanseras Maison..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer