Luft, ljus och värme – tre av vinets fiender i väntan på att du ska dricka det. För mycket av någon av dessa gör vinet snabbt till vinäger. Men spelar det någon roll för hållbarhet och smak vilken förpackning vinet är i? Ja, det gör det – och här får du Vinguidens lathund.
Din uppgift – skydda vinet!
Förpackningen står förhoppningsvis emot luftens syre som gör att vin oxiderar. Ljus och värme måste du däremot skydda det mot. Så förvara alltid vinet mörkt och svalt.
Sultfiter – lagom är bäst
Sulfiter kallas de olika svavelföreningar som uppstår när vin jäser. Sedan romartiden har de också tillsatts för att få vinet mer hållbart. För mycket sulfiter är inte bra, varken för dig eller för vinets aromer. För lite gör att vinet lätt oxiderar. Nivåerna är sedan länge reglerade enligt lag.
Glasflaska – bra för hållbarheten men färgen spelar roll
Den traditionella glasflaskan har använts i stor skala sedan 1800-talet och håller vinet väl skyddat från luft. Glasets tjocklek spelar inte så stor roll, men färgat glas skyddar bäst mot solljus som annars kan påverka smaken negativt.
Svagaste länken – förslutningen
En glasflaska försluts vanligen med naturkork eller skruvkapsyl. Med förstnämnda tillåts visst luftutbyte vilket gör att vinet mognar snabbare än med sistnämnda. En dålig kork ger oxidation – att vinet luktar vinäger – på nolltid. Dessutom riskerar naturkork ge olika defekter till vinet. Men med en perfekt naturkork i perfekt miljö mognar vinet till perfektion – åtminstone den vi vinnördar vant oss vid. Skruvkapsylen ger säkerhet men kan hålla tillbaka vinets utveckling och istället ge reduktiva aromer som luktar prutt eller kokt kål.
Burk – varning för pruttlukt
Den mest lufttäta miljön för ett vin är burken. Den skyddar alltså väldigt bra mot oxidation. Men reduktiva, svavelosande prutt- eller kåldofter kan istället uppstå om vinmakaren inte är noggrann vid burkningen. Generellt gäller det att hålla lägre sulfitnivå i burk än i flaska.
PET – bättre än du tror
Vin i PET kan tyckas lite simpelt. Men faktum är att PET-materialen numera är väldigt bra och fungerar fint för vin. Förslutningen är vanligtvis tät och ger reduktiv miljö, lik den i burk.
Tetra – från kass till helt okej
Tetra brukade vara det sämsta förpackningsalternativet för vin, med många oxiderade viner som följd av för stor luftkontakt. Idag är metoderna att tappa vin i tetra uppdaterade och säkrare. Tetran är därmed helt okej, i alla fall om vinet inte ska lagras någon längre tid.
Bag-in-box (bib) – var inte rädd för svavel
På grund av att förpackningen inte är lika tät som en glasflaska förekommer fortfarande höga sulfithalter i bib. Det kan därför gå att känna smakskillnad jämfört med samma vin från glasflaska. Men precis som för tetra har bib:en utvecklats positivt de senaste åren, så snart är nog sulfitproblemet ett minne blott. Till skillnad från övriga förpackningar har bib en påse som trycks ihop så att ingen luft kommer in när du tappar upp vin. Det gör att du kan spara den öppnade förpackningen med vin kvar ganska länge utan risk för oxidation. Numera förekommer också bib utan box, så kallad pouch bag.