HEM

Aktuellt

Skördetid – väderångest, jordbävning och noggrann planering

Dags att plocka in druvorna på norra halvklotet. En hektisk tid för vinmakaren. Vad kan gå fel? Och hur går det till när druvorna blir vin? Vinguiden guidar.

En som kan ta det lite lugnt just nu är Ben Morris, vinmakare på svensknyazeeländska Gardo & Morris. På Nya Zeeland skördar man nämligen i mars–april. Men Morris vet hur kaotiskt det kan vara i skördetid.

Vad gör att du ligger vaken om natten av oro inför skörden?

– Vädret! Vi vill absolut inte ha regn. Då ökar risken för angrepp och sjukdomar på druvorna, och smaken kan bli urvattnad. Och hagel! Det är det värsta som kan hända precis innan skörd, en total katastrof.

Maskin- eller handskörd?

– Det beror på druvsort och plats. Maskin är positivt för att det går snabbt och man kan skörda på natten när druvorna är fräscha. Men urvalet blir lite sämre. Handskörd ger bättre urval men går långsammare och kan ge solvarma druvor med risk för oxidation.

Är det svårt att få in druvorna snabbt till vineriet?

– Nej, det gäller bara att planera väl. Så länge allt funkar och alla gör det de ska – ingen traktorförare som kör fel eller glömmer låsa flaket – så brukar det gå lätt.

Det konstigaste som hänt er i skördetid?

– En jordbävning 2016. Mycket gick sönder, fat och flaskor rasade och det sprutade sauvignon blanc ur avloppen …


Ben och Frida driver Gardo & Morris tillsammans.

FAKTA

Vin från druva till flaska i 8 steg:


1. Skörd – Druvorna plockas för hand eller med maskin.
2. Sortering – Vid sorteringsbord eller löpande band plockas skräp och dåliga druvor bort.
3. Krossning – Druvorna grovkrossas försiktigt så att musten frigörs.
4. Jäsning – Musten jäser med vildjäst, odlad jäst eller en kombination av båda.
5. Avskiljning/Pressning – För vitt vin pressas och avskiljs vanligen musten från druvornas skal innan jäsning. Rött vin jäser med skal för att få färg och tannin. Vinet avskiljs sedan från druvresterna och slutligen pressas det sista. Vad som används i vinet, det självavrunna vinet, pressvinet eller båda, avgörs av vinmakaren.
6. Lagring – Vinet lagras en tid för att aromerna ska harmoniseras. Lagringen kan ske i olika kärl.
7. Filtrering – I många fall filtreras vinet. Eventuellt klarnas det också med klarningsmedel.
8. Buteljering – Det färdiga vinet tappas i flaska eller annan förpackning innan det går till försäljning.
Läs mer

Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland. – River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. V..

Läs mer
Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Mountain wines, bara begreppet låter spännande, närmast mytiskt. Men är det per automatik bra? Det skulle i så fall vara för de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt, på engelska diurnal ..

Läs mer
Vinprovning med Stoneleighs Chief Winemaker Jamie Ma..

Vinprovning med Stoneleighs Chief Winemaker Jamie Ma..

Pernod Ricard och Stoneleigh bjöd in till en inspirerande vinlunch för att prata nyzeeländskt vin, vinmakning och hållbarhet. Med på lunchen var Stoneleighs Chief Winemaker, Jamie Marfell, som bland..

Läs mer
Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Sagan om Ringen, underskön miljö och Sauvignon Blanc. Treenigheten som låter Nya Zeeland ta plats på kartan. Men landet är betydligt mer än så. Inte minst när det kommer till vin, rött vin. Flygresa..

Läs mer
Skön vulkanö för vinnjutare

Skön vulkanö för vinnjutare

Det är närmast en paradox, i tropisk miljö producerar Man O’War riktigt spännande vin. Men så är förutsättningarna lagom utmanande med sin vulkaniska jordmån, eländiga terräng och isolerade läge. Vä..

Läs mer
Vinvilse i ekoparadis

Vinvilse i ekoparadis

Ett ekoparadis på över 1000 hektar vinodlingsmark med havet som granne. Visst är den hänförande, Peter Yealands livsprojekt. Om de bara inte hade varit för att man åker vilse bland vinrankorna. – Ta..

Läs mer