Höstmys matchar vinprovning. Här kommer några tips på hur du får till det på allra bästa sätt, och en laddning viner som gör det hela både lättare och roligare.
1. Bjud in
Låt dem du vill hålla vinprovning för veta att det är detta som gäller. På så sätt kan de förbereda sig genom att inte förfesta och inte heller spreja ner sig med för mycket parfym.
2. Bestäm upplägg
Du kan antingen låta var och en ha med sig en flaska vin efter ett specifikt tema, till exempel ett land eller en druvsort. Eller ge en tydlig uppgift: ”ta med en flaska vin av chardonnay”. På så sätt vet du att du kan få till ett bra upplägg. Eller ordna allt själv genom att köpa de flaskor du vill ha med.
3. Fixa glas
Varje deltagare bör ha ett glas för varje vin så att det går att gå tillbaka och provsmaka flera gånger. Specifika vinprovarglas är okej men faktum är att bra vitvinsglas nästan alltid är bättre. Glas kan du hyra om du inte har tillräckligt. Ett vattenglas per person behövs också.
4. Prova blint
Genom att inte veta från början vilka viner ni provar ger ni alla viner samma chans. Göm flaskan i en skidstrumpa eller socka så att ni kan prova blint. Halvblind provning är också kul. Då vet deltagarna exempelvis vilka viner som provas men inte i vilken ordning.
5. Prova tyst först
Låt var och en skapa sin egen uppfattning om vinerna genom att prova under tystnad. Därefter går det bra att snacka och diskutera. Om ni är nybörjare – förbered några frågor, till exempel: ”Vilket vin tycker ni är syrligast?” eller ”Vilket vin påminner er om sommaren?” för att få igång snacket.
6. Njut!
Vinprovning kan bli väldigt nördigt och tekniskt. Men i första hand är vin en njutningsdryck, så glöm inte bort att njuta av vinerna. Sänk belysningen, tänd levande ljus och servera en enkel ost- och charkbricka efter att vinerna analyserats. Oftast förändras upplevelsen av smakerna när de kombineras med mat.
2 vinprovningar
Vita viner – gissa druvsorterna
Lärorik provning för er som är ganska nya på vin. Visar tydliga skillnader så att det är lätt att sätta ord på intrycken.
Vin 1 Riesling:
Leta efter aromer av äpple, päron och citrus, hög syra och ett uns petroleum en typisk doft i rieslingvin.
Tips:
Vin 2 Sauvignon Blanc:
Mycket aromer av fläder, krusbär och vinbärsblad. Hög syra och väldigt fruktig smak.
Tips:
Vin 3 Chardonnay:
En ganska neutral druvsort som ofta fatlagras. Leta därför efter äpple och grapefrukt bland aromerna, men också smörkola och rostade nötter från faten.
Tips:
Vin 4 Gewurztraminer
En aromatisk druvsort med blommigt parfymerad och kryddig doft. Smaken är fyllig, ibland med lite sötma.
Tips:
Röda viner – gissa temat:
En provning för er som hållit på ett tag. Häll upp dessa fyra röda viner helt blint och låt sedan gästerna gissa temat.
Facit: Alla viner kommer från Valpolicella i nordöstra Italien. Druvsorterna (corvina med flera) är desamma men sätten att göra vinerna på skiljer sig åt.
Vin 1 Valpolicella
Fruktigt med aromer av körsbär, vinbär och örter i ganska lätt stil.
Tips:
Vin 2 Ripasso
Samma karaktärer som föregående vin men med fylligare smak eftersom vinet är tillverkat genom att jäsa om valpolicellavin (som vin 1) med pressrester från amarone (vin 3) eller recioto (vin 4).
Tips:
Vin 3 Amarone
Ännu fylligare smak med högre alkoholhalt eftersom vinet är gjort av druvor som fått torka cirka tre månader innan pressning och jäsning.
Tips:
Vin 4 Recioto
Fyllig och söt smak eftersom vinet är gjort av druvor som fått torka cirka tre månader innan pressning och jäsning. Mustens socker har dock inte jäst ut helt, utan en del restsötma finns kvar. Stilen är historisk och influerad av grekerna.
Tips: