HEM

Aktuellt

Vinguiden provar: Bubbel Cruise med Tallink Silja Line

De växer som på träd de där dryckesmässorna, och handen på hjärtat, visst kan de ibland kännas lite tivoli-aktiga och lätt överbefolkade? Vinguiden fick chansen att vara “föråkare” på ett annat sett att få njuta av bubbel i massor, nämligen genom Bubbel Cruise som hålls på Tallink Silja Lines båt Silja Symphony med avresa den 7 november.

Bubble Cruise är en resa genom de mousserande vinernas värld med möjlighet att provsmaka allt från champagne till prosecco, cava men även cognac. Denna kryssning är ett helt koncept där du kan välja att antingen gå på mässa, delta i masterclasses eller äta någon – eller båda specialkomponerade middagar i Bon Vivant där alla rätter ackompanjeras av champagne. Man kan välja att göra en, eller två av aktiviteterna, eller gå all in och vara med på allt vilket jag såklart valde att göra. 

Masterclasses

Jag fick chansen att vara med på två masterclasses som båda var fantastiska. Jag fick blanda drinkar i den ena, samt avnjuta en stor del av champagnehuset Taittingers arsenal i den andra. Jag rekommenderar starkt att ni bokar in åtminstone en masterclass då det är otroligt prisvärda och mycket intressanta. 

Bubble Bar:

Här får du lära dig att blanda cocktails med champagne som en av ingredienserna. En rolig, intressant masterclass med lite olika svårighetsgrader. Man får lära sig att blanda tre klassiska champagnecocktails som man enkelt sedan hemma kan briljera med. Vår lärare Axel guidade oss med varsam hand i de olika momenten och berättade historien kring drinkarna och de olika ingredienserna.

När masterclassen var slut hade vi blandat:

Chambord Royale – Björnbärslikör och champagne
French 75 – Gin Mare (en medelhavsgin med stor aromatik), citronjuice och champagne
Old Cuban – Diplomatico rom, mynta och champagne

Taittinger:

Det inte Mikael Falkman kan om Taittinger är inte värt att veta. Mikael är sedan många år involverad i företaget och ansvarar för att sprida kunskap om Taittinger till stora internationella marknader. Mikael tog oss med på en resa där vi fick lära oss allt om champagnehusets spännande historia, en historia inte helt olik handlingen i Netflix-succén Succession. Jag tänker inte avslöja den här och nu för er, utan överlåter historieberättandet till Mikael på plats.

Vi fick även såklart prova på några av de guldkorn som finns i deras portfölj. Vi började med deras standardchampagne Brut Réserve för att sedan gå vidare till den läckra roséchampagnen huset gör. Därefter den utmärkta (även kallat den galna) Folies de la Marquetterie som i mitt tycke är en helt enastående champagne. Kvalitén steg därefter ytterligare med årgångschampagnen 2015, som sedan följdes upp av det vi alla väntat på, Comtes de Champagne BdB 2013 (ett av de få viner som fått högsta betyg av Vinguidens provningspanel). Därefter rundades provningen av med en champagne med en lite sötare karaktär, Nocturne som betyder nattlig, en riktig party champagne med sin glittrande kostym.

Mässan

Jag rekommenderar verkligen ett besök till mässan. Här får man tid att tala med alla utställare, prova en massa spännande mousserande viner och champagner i överflöd. Dessutom får man chans att fråga de frågor man undrar över och antalet utställare och viner är greppbart. Det är också lite extra roligt att man där och då kan köpa med sig flaskor direkt från mässan, något som känns otroligt ovant för oss svenska gäster. Mässan håller till på konferensavdelningen ombord och pågår från 15-22 (lokal tid). I entrébiljetten till mässan ingår ett vackert glas, en massa drinkkuponger (värde 30 euro) och en liten goodie-bag. 

Några av de producenter som deltar i mässan:

A&J Demiére, Billecart-Salmon, Boizel, Bollinger, Bonnaire, Charles Heidsieck, Freixenet, Gusbourne, Juve&Camps, Laurent-Perrier, Lombard, Louis Roederer, Moët & Chandon, Piper-Heidsieck, Pongrácz, Ruinart, Salmon, Taittinger, Veuve Clicquot, Larsen & Renault, Hennessy m fl, m fl. 

Middag:

I restaurangen Bon Vivant serveras på kvällarna specialmiddagar komponerad av Tallink Silja Lines köksmästare bara för er och för Bubbel Cruise. Middagarna är såklart ackompanjerade av champagne från olika champagnehus. Alla menyer består av fyra rätter som matchas med fyra champagner från Taittinger eller A&J Demière. Se menyen de olika dagarna här.

Några av de rätter jag fick prov-äta var den lätt rökta siken, en rätt som var fantastiskt välkomponerad både smakmässigt och estetiskt, en fröjd för både öga och gom. Till fisken serverades A&J Demière Alliance Brut, en magisk kombination. 

Jag fick även avnjuta den stekta gåslevern på brioche och äpple, en rätt som verkligen blev en helt ljuvlig kombination med A&J Demière Solera 23.  

Värt att kommentera ytterligare från menyn är ankan, ett protein jag normalt sett inte lätt faller för, men här hade vi en välkryddad mör och otroligt smakrik anka med hasselbackspotatis, ankvelouté och svartrötter. Till detta serverades A&J Demière Lysandre Millesime 2009.

Trött, mätt och mycket nöjd blev det framåt midnatt dags för mig att krypa ned bland svala lakan, stänga ögonen och drömma om frukosten dagen efter, som även den såklart serveras med tillhörande bubbel!

Jag skulle verkligen rekommendera en tur med Bubble Cruise. Varför inte lyxa till det med en tidig julklapp till dig själv, eller till en person som inte kan få nog av bubbel? Ett perfekt sett att få chans att i lugn och ro få prova en massa goda mousserande viner, få insupa information och avnjuta välkomponerade smak- och dryckeskombinationer 

Läs mer om kryssningen och boka din biljett här.
Uppge kod VINGUIDEN20 för upp till 20% rabatt. 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
5 fakta om mousserande vin

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifr..

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Tävla med Sparkling Stockholm – vinn biljetter

Den 11-12 mars är det dags för eventet Sparkling Stockholm som i år äger rum på Waterfront Stockholm. Här samlas de allra kunnigaste inom champagne, cava, crémant och andra mousserande viner under t..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer