HEM

Aktuellt

Vilket vin passar svampen? – Anders Melldén väljer

Den torra sommaren till trots finns en del svamp att hitta i skogen (och i affären). Men vilket vin passar bäst till kantarellmackan eller karl-johanrisotton? Anders Melldén ger dig svaren.

– Först och främst, svamp och vin passar nästan alltid perfekt ihop. Rätterna där svamp ingår är ofta mustiga, smakrika men också väldigt vinvänliga, så det är inte några större problem att hitta goda matchningar. Med det sagt finns såklart några favoritkombos, och tre av dem – trygga och väldigt goda – bjuder jag på här.

Kantarellmacka och fatlagrad chardonnay

– En klassiker som lika väl kan intas framför favoritfilmen i soffan som vid middagsbordet. God sälta från bacon och ost, och krämig smak som ändå har lite kryddighet. De gyllene kantarellerna bör få lite stekyta tycker jag. Då passar de perfekt till ett fylligt chardonnayvin med rostad ekfatskaraktär och uppfriskande syra i eftersmaken. Idag finns härliga varianter från världens alla hörn men Bourgogne är ju alltid Bourgogne …

Till recept – Bellas kantarellmacka 

Passande vinförslag:

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs
2021
Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs
Södra Bourgognes stolthet Pouilly-Fuissé står för (än så länge) hyfsat prisvärdhet i kombination med omisskännlig smak. Rik frukt, frisk syra, liten smörighet och väldigt goda, rostade fattoner.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr

Karl-Johan-risotto och nebbiolo

– Jag byter ut champinjonerna i Frida Lunds läckra recept mot Karl-Johansvamp. På så sätt skapas en norditaliensk känsla som jag – trots att riset kokats med vitt vin – väljer ett rött från Piemonte att dricka till. Nebbiolodruvans strävhet mjukas upp av risottons krämighet och lyfter vinets smaker till nya nivåer.

Till recept – risotto med selleri och svamp 

Passande vinförslag:

Barolo Fontanafredda
2020
Barolo Fontanafredda
Klassiker som aldrig gör mig besviken. Finstämd nyponfrukt samsas med värmande kryddighet och elegant, nästan rosenosande eftersmak. Bra syra och strävhet som skär igenom den rikaste av maträtter och lättar upp både mat och vin.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

Champinjoner och pinot

– En riktigt trygg rätt perfekt för kalla höstkvällar är Helenas pasta med fläskfilé och champinjoner. Dijonsenap och chiliflakes ger lite lagom hetta vilket gör att jag väljer ett medelfylligt rött vin som kan serveras svalt för att släcka törsten. Pinot noir känns som ett perfekt val med sin kryddighet och långa men finstämda smak.

Till recept – fläskfilépasta 

Passande vinförslag:

Irony Pinot Noir
2022
Irony Pinot Noir
En lite smakrikare variant av pinot från Kaliforniens centrala kust. Röda bär, kryddor, kakaotoner från fat och mjuk värme i eftersmaken sitter fint till den här rätten. Ställ i kylen en timme före servering så blir temperaturen perfekt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Den klassiska druvan Sangiovese har odlats i värmen på Italiens klack. Så visst kan man kalla det här vinet för en äkta italienare. Nu har Capitano Rosso kommit till Sverige för att charma oss sven..

Läs mer
Klassikern som vi druckit – i 61 år

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att ..

Läs mer