HEM

Aktuellt

Ny ekologisk beaujolais till pangpris – Vinguiden ringde upp vinmakaren

Ekologiskt, kvalitativt och ursprungstypiskt – för ett riktigt bra pris. Det var förutsättningarna för Florent Georger när han skapade Beaujolais Splendeur Nature från Mommessin. En svår uppgift kan tyckas, så Vinguiden ringde upp honom i sitt hem i Beaujolais för att få veta mer.

På ditt visitkort står det att du är ”viniculteur”.

– Haha. Ja, det är vår egen term här på Mommessin. Det innebär att jag jobbar både med våra vinodlare ute i vingårdarna som ”viticulteur” och är ansvarig för tillverkningen av våra viner, ”vinificateur”. Jag har varit på Mommessin i 11 år nu och har alltid arbetat på det sättet.

Hur är vädret i Beaujolais just nu?

– Just nu är det ganska ostadigt. Men vi har haft en bra augustimånad och hoppas september blir lika fint. Början av sommaren var tuff för odlarna med mycket regn, så det behövs lite stabilitet nu.

Antar att vädret är viktigt när det handlar om att odla druvor ekologiskt?

– Ja, verkligen. Det finns ju en hel del begränsningar gällande bekämpningsmedel och så. Men vi arbetar med duktiga odlare som har koll.

Mommessin var från början ett vinhus baserat längre norrut i Bourgogne, men är nu helt dedikerade Beaujolais där de även har sitt säte. Här samarbetar de med drygt 50 olika odlare för att skapa sina viner.

– I början av 2000-talet var Beaujolais i kris. Beaujolais Noveau-vinerna var jättepopulära men kvaliteten blev allt sämre. Nu är regionen inne i en ny fas med fokus på kvalitet. Dessutom talas det mer om vår jordmån och olika ”terroir”. Och gamaydruvan som växer här har blivit väldigt uppskattad i vin världen över för sin variationsrikedom.

Gamay är följaktligen druvan i Beaujolais Splendeur Nature.

Berätta om vinet.

– Det görs av druvor från tre odlare som har arbetat ekologiskt länge. De håller till i olika byar med lite olika jordmån. Dessutom används olika tekniker vid själva vinifikationen av basvinerna – cementtankar och ståltankar, inga ekfat. Tillsammans ger de olika förutsättningarna fin karaktär till vinet.

Det måste vara en utmaning att få till ett sådant vin för 139 kronor?

– Ja, det är det. Samtidigt är det Beaujolais styrka – det här är ett brukssamhälle där man fortfarande kan få riktigt bra vin för pengarna.

Vad är dina förhoppningar för vinet i Sverige?

– Jag hoppas såklart att det funkar. De tre odlarna är väldigt passionerade. De är värda framgången och jag har lovat att jobba hårt för dem!

Så när vi nu korkar upp flaskan – vad ska vi äta till?

– Servera gärna vinet svalt till lite goda charkuterier, eller till rätter med höstens svamp.

Beaujolais Splendeur Nature organic Mommessin
2023
Beaujolais Splendeur Nature organic Mommessin
Doft: Djup doft av färska röda bär så som jordgubbar, hallon och röda vinbär. Inslag av färska kryddor och en viss stenig mineralitet.

Smak: Fräsch och nyanserad smak av röda bär med inslag av örter.

750 ml - 13.5% -
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer
Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdr..

Läs mer
Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år. I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan på..

Läs mer
Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer