HEM

Aktuellt

Dags att panta vinflaskan?

Köp en glasflaska vin, drick ur och panta så att den kan fyllas med vin igen. Så ser Miguel Torres idé om hur miljön kan räddas ut, utan plastiga alternativ. Tanken kittlar – och känns igen, eller?

Miguel Torres är 83 år och vinvärldens grand old man. Hans familj har framgångsrika vingårdar runt om i Spanien, i Chile och Kalifornien. Han har så att säga sitt på det torra. Men han vilar inte på lagrarna utan brinner starkare än många av hans yngre kollegor. Och tycker att vi borde införa returglasflaskor för vin.

Jag besöker Penedès i Spanien där Torres har sitt säte och möter en man som hatar plast och det plast gör i vår miljö. Som därför tycker att det är vansinnigt med bag-in-box och PET-flaskor som alternativ till miljötjyvande engångsglasflaskor. Och som istället ser ett gemensamt returglassystem som lösningen på problemet.

Tänk fyra olika standardflaskor – en rak ”bordeaux”-flaska”, en kurvigare ”bourgogne”-modell, en långsmal ”flute”, samt en kraftigare för mousserande vin. När du druckit upp tar du med dig flaskan och pantar den, och den kan sedan tvättas och fyllas med vin igen. Miguel Torres menar att det skulle vara möjligt, åtminstone för den stora massan av enklare viner som säljs världen över.

Men hur skulle det fungera då? Jag menar, vi i Sverige är hyfsade på att lämna flaskor till pant, men skulle de tomma flaskorna sedan transporteras med lastbilar tillbaka till de vinproducerande länderna, som Spanien? Det låter ju inte särskilt miljövänligt. Nej, Torres menar att den här typen av viner bör buteljeras i de länder där de ska konsumeras. Vinerna skulle alltså skeppas i bulk till Sverige, tappas i flaska på en central anläggning och sedan skickas ut till Systembolag och restauranger på samma sätt som idag. Faktum är att Torres redan testar det med sina viner i delar av Kanada.

Det ska nog till väldigt hårda regler för att få styra världens vinmakare och konsumenter att gå med på detta. Men visst skulle det gå om vi verkligen tänkte om. Och det har ju vi i Sverige faktiskt redan gjort. För fram till i slutet av 1990-talet hade vi pant på vinflaskor. Då hade vi nämligen bara en inköpare i form av statliga Vin & Sprit. Vin köptes in i bulk och härtappades i returflaskor. När monopolet på import av alkoholdrycker togs bort fick vi hundratals importörer och retursystemet skrotades.Glaset går nu istället till kross som visserligen kan återvinnas, men bara till viss del, och med betydligt mer energikrävande metoder. Jodå, Torres har räknat på detta.

Frågan är om vi skulle kunna tänka oss att samarbeta så pass att ett returglassystem åter skulle kunna införas, utan att för den skull förändra importmonopolet? Tanken är kittlande – och revolutionerande med tanke på att den kommer från en 83-årig man. Miguel Torres skulle ju, om han vore aningen mer självisk, inte behöva bry sig. Men det gör han. Och idén kanske inte är helt pantad …


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Hur mår vinet bäst? I PET, burk eller flaska?

Hur mår vinet bäst? I PET, burk eller flaska?

Luft, ljus och värme – tre av vinets fiender i väntan på att du ska dricka det. För mycket av någon av dessa gör vinet snabbt till vinäger. Men spelar det någon roll för hållbarhet och smak vilken f..

Läs mer