HEM

Aktuellt

Vinguiden provar: Champagne- och vinmässan på Birka Gotland

Champagne- och vinmässan på Birka Gotland gick av stapeln den 13 september för första gången, och det var med stor entusiasm som Vinguiden var på plats för att utforska några av vinvärldens främsta mousserande och stilla viner. Denna temakryssning erbjuder en fantastisk möjlighet för både noviser och entusiaster att smaka på både klassiska och exklusiva drycker medan man seglar genom underbar skärgård.

Under mässan fick vi möjlighet att prova en imponerande mängd prestigechampagner från kända hus som Pol Roger, Louis Roederer och Bollinger. Duktiga representanter från de olika importörerna berättade passionerat om producenterna och deras portföljer och vi fick prova oss igenom ett enormt utbud av viner. När det handlar om champagne är det nu ett stort fokus på årgång 2015 för många av producenterna, där säsongen präglades av varmt och torrt väder. Året gjorde sig absolut bäst för Pinot Noir och Pinot Meunier, som blir tydligt när vi får prova champagner med en större andel av dessa druvor. Louis Roederer Cristal 2015, var en champagne som stack ut med en fantastisk syra, textur, koncentration och längd. 

Men det var inte bara champagne som stod i fokus. På vinsidan fanns ett brett utbud av kvalitetsviner från välkända varumärken, som gjorde mässan till ett komplett evenemang för alla vinentusiaster. Mässan hölls på båtens ‘terrass’ där det stora glastaket även öppnades upp och septembersolen strålade in över lokalen. En underbar lokal som höjde upplevelsen ytterligare.

Som mässbesökare får du absolut inte missa de exklusiva Master Class-provningarna! Dessa unika tillfällen ger dig chansen att fördjupa dina kunskaper om både champagne och vin med några av de mest framstående varumärkena i branschen. När du kliver in i Laurent Perriers Master Class blir du genast förtrollad av de härliga flaskorna. Glasen skimrar i ljuset, och dofterna från champagnen fyller rummet. När vi lyssnar på Laurent Perriers historia märker vi snabbt hur passionen för hantverket genomsyrar allt de gör. När vi får provsmaka deras ikoniska cuvéer, upptäcker vi subtila toner och komplexa smaker. Därefter dyker vi in i Veuve Clicquots värld. Champagner som är lika eleganta som de är ikoniska där varje flaska bär på en lång tradition av innovation och hantverk.

Här är några av deras mest framstående viner vi fick prova: Veuve Clicquot Brut Yellow Label, Veuve Clicquot Rosé,Veuve Clicquot Vintage Brut, La Grande Dame.

Som mässbesökare har du möjlighet att köpa dina favoritviner på plats. Dessutom kan du inte missa att handla på mässans taxfree-butik, där alla produkter du provar finns tillgängliga för köp och det till riktigt förmånliga priser. Passa på att ta med dig dina favoriter hem, vi på Vinguiden hade tunga väskor på hemvägen… 

Det är också värt att nämna att havets läckerheter smakar bäst till havs. Ombord väntar en dignande skaldjursbuffé med färska och rökta räkor, havskräftor, insjökräftor, hummer, kokta musslor och grillade rödräkor. Dessutom serveras olika snittar med bland annat lax. pajer, nybakade baguetter, exklusiva ostar och smör. Som en söt avslutning erbjuds en härlig dessert. För den som vill uppleva denna smakupplevelse rekommenderas du att förboka detta i din beställning.

Mer information om denna temakryssning kan hittas på Birka Gotlands hemsida.


Alexander Noushandeh