HEM

Aktuellt

Regionskola del 9 Canelones – Uruguays viktigaste vinregion

Enkel att besöka är Uruguays största vinregion Canelones, inte långt från huvudstaden. Här görs allt från fylligt rött till friskt vitt i ett område perfekt för vinodling.

Mer än hälften av produktionen

I södra Uruguay, inte långt från huvudstaden Montevideo, hittar vi den böljande regionen Canelones. Här görs mer än hälften av allt vin från landet vilket gör Canelones till Uruguays viktigaste vinregion. Närheten till både Atlanten och Río de la Platas mynning ger ett tempererat maritimt klimat med hyfsat mycket nederbörd som ger lysande förutsättningar för rankorna.

Spanska och franska influenser

Regionen har en vinhistoria som går tillbaka till slutet av 1800-talet. Då tog invandrare från Spanien, Italien och Frankrike med sig sin vinodlingsexpertis till Uruguay. Främst görs rött vin av den kraftfulla och sträva nationaldruvan tannat i Canelones. Druvsorten växer annars i sydvästra Frankrike, men här trivs den i de ofta granit- eller kalkstensblandade lerjordarna och kan ge riktigt lagringsdugliga viner. Faktum är att Canelones numera är den region med mest tannat i världen.

Albariño populär

Även merlot, cabernet sauvignon, syrah och andra druvsorter odlas för rött vin. Vitvinsdruvor är bland annat albariño, sauvignon blanc och chardonnay, och just albariño har blivit extra populär på sistone. Druvsorten som är vanlig på andra sidan Atlanten, i spanska Galicien och portugisiska Minho, har hittat sitt eget uttryck här med lite rikare frukt i smaken. Till havets fisk och skaldjur passar dess viner perfekt.

Vingårdsturer och festivaler

I Canelones finns både större producenter och familjeägda vingårdar. Många satsar på modern produktion med hållbara och hantverksmässiga produktionsmetoder. Tack vare närheten till huvudstaden är det lätt att göra vingårdsturer som turist, och vissa vinerier erbjuder övernattning. Dessutom hålls olika vinfestivaler och evenemang. I mars hålls Fiesta de la Vendimia och i juni firas Tannat & Lamb Festival då man dricker rött, äter lamm och njuter på olika restauranger och vinerier i området.

Två Canelonesviner du inte bör missa:

Gimenez Mendez Alta Reserva Sauvignon Blanc
2023
Gimenez Mendez Alta Reserva Sauvignon Blanc
Mycket friskt och aromatiskt vin med druvtypiska toner av fläder, krusbär och gröna äpplen. Härlig fräschör som matchar lättare fisk- och skaldjursrätter.
750 ml - 13% -
149 kr

Del Pedregal Seleccion Tannat
2017
Del Pedregal Seleccion Tannat
Mogen version av kraftfulla tannat, som bjuder på mörk frukt, tobakstoner, ceder och en strävhet som börjat mjukna efter åren av lagring. Servera till en rejäl köttbit.Säljes endast i 3-pack.
750 ml - 13% -
200 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer