HEM

Aktuellt

5 toppviner – av svenska bär och frukter

Sverige är ett frukt- och bärvinland av rang, det är bara det att vi glömt bort det på sistone. Dags att lyfta detta igen tycker vi på Vinguiden, och tipsar om 5 toppviner från 4 olika producenter att njuta av i höst.

Brännland Cider

Brännland Cider grundades 2010 i Västerbotten av Andreas Sundgren. Verksamheten startade med iscider och där ligger fokus än idag. Socker har ju en lägre fryspunkt än vatten, därför kan man göra söta viner av frusen frukt eller must genom att avlägsna vattnet och behålla den del av musten eller frukten som inte frusit. Brännland använder enbart äppelmust som får jäsa med vildjäst. Äpplena kommer från såväl Skåne som Norrland och odlingarna i norr räknas som några av världens nordligaste kommersiella äppelodlingar.

Brännland Iscider Fatlagrad
2021
Brännland Iscider Fatlagrad
En galet god och lagringsduglig dryck. Musten pressas i december och lagras efter jäsning i franska använda 225-liters ekfat samt nya och använda fat om 500 liter. Smaken är fyllig, söt och ordentligt syrarik med lite knäckiga toner från lagringen. Här hittar man inslag av både aprikos, pomerans, havtorn och – framförallt – röda äpplen. Gott att dricka till lagrade hårdostar och sötsyrliga desserter.
187 ml - 9% - Sockerhalt 28.4 g per 100 ml
199 kr

New Nordic Beverage

I Norsjö i Västerbotten hittar vi New Nordic Beverage, tidigare kallat Idunn Norsjö Wine. Företaget grundades av Lars Normark och Li Holmberg som producerade sitt första blåbärsvin 2012. Här förenas svensk tradition med modern hantverksteknik. Vinerna och de andra dryckerna som tillverkas görs av vildväxande bär från skogarna i norra Sverige.

Rålund Classic Torrt vin av Blåbär
2018
Rålund Classic Torrt vin av Blåbär
Inspirationen kommer från så kallade solviner, eller fönsterviner. Alltså vin som man gjorde hemma genom att tappa bär och vatten till en flaska man sedan ställde i fönstret för att låta stå cirka en vecka i solen. I det här fallet är dock produktionen lite mer moderniserad. Smaken är ganska torr, mustig av blåbär med en kryddig vaniljton och örtigt avslut. Ett perfekt rödvinsalternativ till långkok och köttgrytor.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
198 kr

Bergskär Lingon
2022
Bergskär Lingon
Här blandas lingon med en liten del äppelmust som jäser till ett halvtorrt, friskt och läskande lingonfruktigt vin i roséstil. Servera kallt till en kycklingsallad, eller som aperitif till salta tilltugg.
750 ml - 12% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
192 kr

Äppelgården Maglehem

Äppelgården Maglehem ligger på Österlen i Skåne. Här odlas gamla äppelsorter som Gravensteiner, Cox Pomona, Cox Orange, Ingrid Marie, Spartan, Jonathan och Ribston. Odlingarna är ekologiska och omfattar cirka fem hektar äppelträd, planterade 1949. På gården ligger också musteriet och här tillverkas även viner och äppelsprit.

Maglehem N:o 4:14
2014
Maglehem N:o 4:14
Detta bubbliga vin har viss sötma och lite nötig fatkaraktär efter 18 månader i fat av fransk ek. Äppelsmaken är påtaglig, med frisk syra, lite kryddiga inslag och aptitretande angenäm beska i eftersmaken. Ett vin jag gärna dricker till plommonspäckad fläskkarré med calvadosspetsad gräddsås.
375 ml - 14% - Sockerhalt 7.0 g per 100 ml
136 kr

Anrik Winery/Åre Bryggcompagni

Anders Abrahamsson och Daniel Flink åkte från Småland till Åre för att åka snowboard 2011. De blev kvar och snart väcktes ett intresse för hantverksöl och en dröm om ett bryggeri tog form. Hos dem gör Johanna Elmlund och Anrik Winery sina viner av olika bär och frukter. De säljs främst i Systembolagen runt Åre men kan också fås till andra butiker genom beställningssortimentet.

Åre Bryggcompagni Anrik Bärvin
2023
Åre Bryggcompagni Anrik Bärvin
Relativt torrt vin med bärig smak av hallon, blåbär, svarta och röda vinbär som vinet är gjort av. Dessutom finns en syrlig citruston och en skönt örtig kryddighet som gör att jag helst dricker detta till maten. Till exempel till en gårdskyckling med bakad citron och örter.
700 ml - 12% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
159 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Breezer Blood Orange & Ginger

Veckans drink: Breezer Blood Orange & Ginger

Perfekt till vårens festligheter har Breezer nu en ny smak i sitt sortiment av färdigblandade drycker! Med blandning av frisk och söt blodapelsin och en härligt syrlig ton av ingefära för den där ex..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Sveriges bästa uteserveringar

Sveriges bästa uteserveringar

Äntligen dags för uteserveringar! Fort går det och snart knackar sommaren på och säger hej. Passande nog har vi därför listat ett gäng härliga uteserveringar som vi varmt kan rekommendera inför den ..

Läs mer
Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer