HEM

Pressmeddelande

Desirée Jaks och Skåne Akvavit i smakfullt samarbete

Vinnaren av Årets Kock 2023, Desirée Jaks, har i samarbete med Skåne Akvavit skapat en rätt som förenar tradition och innovation – Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter & akvavitpicklad lök. Rätten är perfekt för julens festligheter och serveras bäst med ett glas Skåne Akvavit 38 %, som finns tillgänglig på Systembolaget.

Desirées skapelse är en modern tolkning av svenska klassiker där Kalixlöjrom möter potatis i smak av Janssons frestelse, krispiga hasselnötter och akvavitpicklad lök. Den lena potatispurén balanseras av den syrliga löken och brynt ansjovissmör. Rätten kombinerar eleganta texturer och smaker. Enkel att laga men med en sofistikerad finish, passar den utmärkt som förrätt under julens festligheter, gärna ackompanjerad av ett glas Skåne Akvavit för att fullända smakupplevelsen.

Rätten har stjärnglans, men är ändå lätt att komponera hemma. Med ett starkt engagemang för hållbarhet speglar den Desirées filosofi om att förena lokala ingredienser med innovation. Som medlem i Svenska Kocklandslaget strävar hon alltid efter att lyfta det svenska matarvet på ett nytänkande sätt. Skåne Akvavit, med sina rötter på de skånska slätterna och tillverkad av helsvenska råvaror, har en mild karaktär och kryddighet med smak av kummin samt inslag av anis och fänkål, vilket tillför en perfekt balans mellan syra och kryddighet.

— Skåne Akvavit är en klassiker i svensk dryckeskultur och att kombinera den med en annan svensk klassiker som Kalixlöjrom känns både naturligt och spännande. Genom att förena dessa två tidlösa smaker har jag velat skapa en rätt som hedrar vårt kulinariska arv och våra traditioner. Det är i mötet mellan det välbekanta och det innovativa som de riktigt intressanta smakerna uppstår, säger Desirée Jaks, Årets Kock 2023.

Desirée blev den tredje kvinnan i Årets Kocks 40-åriga historia att vinna tävlingen. Med sin precision, kreativitet och passion för hållbarhet imponerade hon på juryn och tog hem titeln 2023. Hennes intresse för matlagning väcktes tidigt i Polen, där hon tillbringade tid i köket med sin mormor. Efter studier på Stockholms Internationella Restaurangskola har Desirée arbetat på flera prestigefyllda restauranger, inklusive Michelin-stjärnbelönade Agrikultur, och varit kreativ chef på Spesso. Hon är nu medlem i Kocklandslaget och fortsätter att förnya och utveckla det nordiska köket.

— Det är en ära att få samarbeta med en så talangfull och respektingivande kock som Desirée Jaks. Att se Skåne Akvavit gå från glaset till tallriken är verkligen jätteroligt. Drycken får en helt ny roll i maträtten och ger en smakupplevelse som verkligen fångar essensen av både det svenska matarvet och den moderna gastronomin, säger Niclas Ericsson på Galatea.

Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter & Akvavitpicklad lök

Ingredienser

Mandelpotatispuré:
300 g mandelpotatis
50 g smör
100 ml vispgrädde
Salt

Akvavitpicklad lök:
1 silverlök
30 ml ättika, 12%
30 ml Skåne Akvavit
60 ml strösocker
90 ml vatten

Brynt ansjovissmör:
100 g smör
1 burk Grebbestad Benfri Ansjovis (55 g)
50 g hackade hasselnötter, gärna rostade
1 tsk citronsaft

Servering:
100 g Kalixlöjrom
1 kruka dill
Nymalen svartpeppar
Instruktioner:

Såhär gör du:

Mandelpotatispuré:

  1. Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-20 minuter, låt den inte bli överkokt.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa genom en finmaskig sil eller pressa potatisen.
  3. Värm smöret och vispgrädden i en kastrull tills smöret smält, och rör sedan ner detta i potatisen. Smaka av med salt.

Akvavitpicklad lök:

  1. Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin.
  2. Lägg löken i isvatten, så den får till mer spänst och krisp.
  3. Blanda ättika, Skåne Akvavit, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret lösts upp, och låt lagen svalna något.
  4. Lägg den skivade löken i lagen precis innan servering, den behöver ligga i lagen ca 3min. Då behåller den krispet samtidigt som den får smak.

Brynt ansjovissmör:

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret fortsätta brynas tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Vispa under tiden.
  2. Häll av ansjovisen och rör ner i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. Vispa sönder filéerna. Tillsätt de hackade hasselnötterna och rör om.

Servering:

  1. Lägg en klick mandelpotatispuré på varje tallrik.
  2. Toppa purén med Kalixlöjrom och några skivor akvavitpicklad lök.
  3. Skeda över det brynta ansjovissmöret och hasselnötterna runt purén.
  4. Garnera med dill och nymalen svartpeppar

SERVERA MED SKÅNE AKVAVIT

Skåne Akvavit
Skåne Akvavit
Skåne Akvavit har en mild karaktär och kryddighet med smak av kummin samt inslag av anis och fänkål, vilket tillför en perfekt balans mellan syra och kryddighet.
700 ml - 38% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
279 kr

 


Du kanske även vill läsa dessa

Iron Maiden släpper nytt

Iron Maiden släpper nytt

Det kultiga heavy metalbandet Iron Maiden lanserar ett vin genom den kända portugisiska producenten Van Zeller Wine Collection. Sverige är en av de första marknaderna i världen med att få släppa vin..

Läs mer
Blossa släpper rödvinsglögg med smak av saffran och ..

Blossa släpper rödvinsglögg med smak av saffran och ..

Blossas årgångsglögg är alltid baserad på vitt vin, men efterfråga efter alternativ till den klassiska rödvinsglöggen har varit stor. Och Blossa har lyssnat! Nu kommer rödvinsglöggen Blossa Saffran..

Läs mer
Årets glöggfrån Loimu – En smakresa genom de n..

Årets glöggfrån Loimu – En smakresa genom de n..

Årets glöggsmak från finska Loimu är en smakresa genom nordiska skogar. Årets glögg är en rödvinsglögg med smak av björnbär & aroniabär. Med en djup förankring i nordisk tradition bjuder årets r..

Läs mer
Dubbelt släpp från Collective Arts i september

Dubbelt släpp från Collective Arts i september

I september är det dags för två spännande tillfälliga släpp på Systembolaget från det kanadensiska bryggeriet Collective Arts. Först ut är IPA No28 – Deceptive Creature NEIPA den 20 september,..

Läs mer
Årets glögg från Tegnér & Son

Årets glögg från Tegnér & Son

Tegnér & Sons första glögg skapades på 1800-talet av vinhandlaren Esaias Tegnér. Än idag används hans originalrecept med naturliga julkryddor som bas. I utbudet finns allt från klassisk vin- och..

Läs mer
Årets glögg 2024 av Stockholms Bränneri

Årets glögg 2024 av Stockholms Bränneri

Den 16 oktober släpper Stockholms Bränneri den tredje upplagan av sin årgångsglögg, ett årligt projekt som utforskar smaker kring julens festligheter. 2024 års upplaga tar inspiration från tradition..

Läs mer