HEM

Aktuellt

Bonpas Vieille Vignes 50 ans – mustig nyhet av gamla vinrankor

Femtio år gamla vinrankor till ett mustigt nytt vin perfekt för den svenska höstmaten. Vinguiden tog ett snack med mannen bakom flaskan, Jean-Luc Durand på Bonpas i södra Rhône – vinhuset som har producerat vin sedan år 1318. 

Uppåt 80 år gamla rankor

 Äldre vinstockar producerar färre druvor, vilket gör att druvornas must blir mer koncentrerad och rik. 

Vieilles Vignes – de tungvrickande franska orden betyder ”gamla vinrankor”. Men faktum är att det inte finns något regelverk för hur gamla de måste vara för att de ska få skrivas ut på etiketten. Femtio år är dock gammalt på riktigt. Och ännu äldre rankor förekommer när Bonpas Vieilles Vignes 50 ans Côtes-du-Rhône tillverkas. Vinet är en nyhet på den svenska marknaden.

– En del av rankorna är uppåt 80 år gamla. Grenache är bra på att anpassa sig och kan leva länge här. Vinrankorna ger mindre och mindre kvantitet ju äldre de blir – och högre och högre kvalitet. Efter 25 år börjar de bli intressanta, när de närmar sig 80 år är de svårarbetade eftersom de ger så lite druvor. Men de druvor som blir är fantastiska, säger Jean-Luc Durand. 

Varför ger gamla rankor mer intressanta viner?

– Bland annat för att rötterna går riktigt djupt och kan hitta vatten med mycket mineraler. Dessutom blir det inte så många klasar på rankan, då blir druvorna mer koncentrerade i smak.

Vinrankor i Rhône. 

Varifrån kommer druvorna till det här vinet?

– Från ett tiotal olika vingårdar. Det är de bästa klimatzonerna och fina jordar. Ungefär samma som i Châteauneuf-du-Pape, med kullersten, grus och sand.

Grenache, salt och peppar

Jean-Luc berättar att vinet tillverkas av mestadels grenache med lite syrah och carignan.

– Grenache är stommen och syrah och carignan fungerar som salt och peppar gör i matlagning. Vi samjäser druvsorterna för att få fram en komplexitet som man inte får när de jäser var för sig och sedan blandas. Vinet lagras i ståltank, inga ekfat. Vi vill verkligen lyfta druvornas egen karaktär.

Perfekt till lamm och höstens grytor

Med sin mustighet passar Bonpas Vieilles Vignes 50 ans Côtes-du-Rhône utmärkt till höstens grytor och köttbitar. Men Jean-Luc Durand har en egen favoritkombination.

– Här nere i Frankrike äter vi gärna lamm till vinet. Grillat eller stekt länge i ugnen. Ett milt och fint men smakrikt kött som matchas av vinet med sin långa, eleganta smak.

Bonpas Vieilles Vignes 50ans Côtes-du-Rhône
2023
Bonpas Vieilles Vignes 50ans Côtes-du-Rhône
Ett generöst och mustigt vin med intensiv smak av mogna björnbär och inslag av örter, röda bär, kaffebönor och kakao.
750 ml - 14.5% -
139 kr

Vinhuset Bonpas

Beläget i den södra delen av Rhônedalen, på kanten till floden Durance, finner vi det anrika vinhuset Bonpas. Sedan 1318 har Bonpas stått som en av de mest historiska vinproducenterna i området, med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den imponerande byggnaden där Bonpas ligger idag byggdes ursprungligen som ett kloster för katolska munkar, ett arv från den tid då påvedömet flyttade från Rom till Avignon.

Idag leds Bonpas vinproduktion av chefsvinmakaren Jean-Luc Durand, som ansvarar för att bevara och utveckla Bonpas rika arv och 700-åriga tradition. Hans ambition har varit att maximera komplexitet och smakrikedom samtidigt som regionens erkända balans bevaras.

Jean-Luc Durand, chefsvinmakare på Bonpas. 

FAKTA

Det här är Bonpas:


Ägs av Boisset-gruppen som även har vingårdar i Bourgogne och Kalifornien.

Ligger vid 1300-talsklostret Chartreuse de Bonpas i södra Rhônedalen, sydost om Avignon.

Har fått sitt namn eftersom detta var en ”bra passage” att ta sig över den närliggande floden Durance.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hermitage vs Crozes Hermitage

Hermitage vs Crozes Hermitage

Norra Rhône är känt för sina unika viner. Men så kommer vi till Crozes-Hermitage som slår en ring runt det mer exklusiva Hermitage och håller nere priserna. Vad ska man då välja, Crozes-Hermitage el..

Läs mer
Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdr..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Ett av Rhônes minsta områden är också ett av det största. Sett till vinerna står det lilla området på 145 hektar bakom några av regionens mest smakintensiva viner. Tacka granitjorden för det! Cornas..

Läs mer
Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Nu släpper Björn Frantzén och Master Sommelier Ian Cauble sin gemensamma vinsatsning: Frantzén & Cauble. Special Blend Frantzén & Cauble är en Côtes-du-Rhône som till 90 procent ..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer