Vinlandet Österrike är på uppsving. De senaste åren har en ny generation vinodlare börjat satsa på kvalitetsviner. Det finns alltså mycket intressant att provsmaka för närvarande. Förutom nöjet att resa i otroligt vacker natur. Från norr till söder är odlingarna indelade i fyra regioner: Niederösterreich, Wien, Burgenland och Steiermark.
Niederösterreich
Österrikes bästa vindistrikt är Wachau, Kamptal och Donauland. I Wachau ligger till exempel staden Mautern där man började producera vin redan på 450 – talet e Kr. En vinresa i detta ovanligt vackra landskap påbörjas med fördel i Spitz an der Donau som är en den viktigaste av vinorterna längs vinorterna längs floden. Vinorter att besöka: Weissenkirchen, St.Lorenzi, Spitz, Arnsdort, Dürnstein och Rossatz. Här odlas främst Grüner Veltliner men även Riesling och Müller-Thurgau.
På en vinresa genom Kamptal och Donauland bör inte följande förbigås:
• I staden Krems finns Österrikes främsta vinmuseum och i Kamptal ligger Langenlois som är landets största vinstad.
• Korherrestiftet i Klosternueburg har en 900-årig tradition på vinodlingens område och världens äldsta vinodlingsskola, här finns mycket att hämta för den historieintresserade.
• I Carnuntum öster om Wien lade romarna grunden för den organiserade vinodlingskulturen på 200-talet e Kr. Området kallas därför ”lilla Rom vid Donau”.
• I Retz ska man inte missa de underjordiska gångarna som vida överträffar stadens gator. De byggdes på 1400-talet för lagring av vin efter att borgarna hade fått tillstånd att handla med vin. Staden har sina årliga vindagar som infaller tio dagar efter Fronleichnam, en vinskördefest första veckoslutet i september samt sommelierkurser och vinseminarier som anordnas i Österrikes äldsta vinstuga.
• Vinkällaren i Hadres är den vackraste och största i landet. På orten finns fler vinkällaren än bostadshus.
• Paysdorf är distriktets största vinstad och är fullkomligt översvämmad av vinkällare. Här odlas nästan enbart Grüner Veltliner.
Wien
I detta vindistrikt ska man gå till något av de så kallade ”Heurigen”, där man kan dricka det friska, livliga vin som produceras i trakten. Besök gärna näraliggande städerna Grinzing, Nussdorf och Heiligenstadt eller de mindre kända Sievering, Salmannsdorf, Kahlenbergdorf eller Neustift am Walde.
Burgenland
Detta klassiska vindistrikt ligger på Leithabergets sydostsluttning och kring staden Rust. Här odlas främst Grüner Veltiner, Welschriesling, Müller-Thurgau, Weissburgunder och Neuburger. Vid en vinresa i detta distrikt bör följande ingå:
• Ett besök i Donnerskirchen, Purbch och Oggau på västra sidan av Neusiedlersjön.
• Mörbisch är förutom vinet också känt för sina festspel på sjön. Härifrån kommer vinet som serveras på operabalen i Wien. Missa inte en vandring i stadens pittoreska gränder med sina gamla vinkällare.
Steiermark
I Steiermark, som även kallas för ”Österrikes Toscana”, har de senaste åren producerats vita viner av toppkvalitet med fin fruktighet och uppfriskande syra. Druvsorter som Chardonnay och Sauvignon blanc har blivit allt mer omtyckta. Vinvägen i södra delen börjar i Ehrenhausen och går via Berghausen till Leutschach. Den är tydligt skyltad och går längs med den slovenska gränsen.
Vindistriktet Weststeimark är Österrikes minsta. Här ska man inte missa Schilcher som är ett vin framställt av den gamla druvsorten Blauer Wildbacher, för övrigt den enda druvsort som klarade sig undan vinlusens härjningar och den enda druvan med ljusrött fruktkött. Schilcher är ett vitt vin med hög syrahalt och på samma gång fruktig och eldig smak.
Mer information kan du få på Österrikiska Turistbyrån:
www.austria-tourism.at
Text: Jenny Sandström, Inovit AB
Bild: Lina Eidenberg och Österrikiska Turistbyrån