De är båda ekfatslagrade druvdestillat från Frankrike, men med lika många skillnader som likheter. De druvor som odlas är desamma, men jordmån, klimat och tillverkningsmetod utgör väsentliga skillnader. Armagnac är dessutom betydligt mindre i både yta och produktion men ingalunda i kvalitet.
Distriktet Cognac, som är beläget norr om Bordeaux nära atlantkusten, är indelat i sex underregioner varav de två bästa heter Grand Champagne och Petit Champagne. Tack vare det nordliga läget och närheten till kusten är somrarna svala. Svalkan tillsammans med den kalkrika jordmånen ger hög syra i druvorna Ugni Blanc, Colombard och Folle Blanc. Man gör ett vin som inte är särskilt gott att dricka men lämpar sig utmärkt för destillering. Man destillerar två gånger i en s k potstill. Det då ca 70 procentiga destillatet lagras sedan på ekfat i minst 36 månader.
Armagnac å andra sidan är beläget inåt landet, söder om Bordeaux. Man har varma torra somrar som ger druvorna mycket mognad. Druvsorterna som odlas är de samma som i Cognac, men man odlar dessutom en hybrid som heter Bacco 22A. Distriktet är indelat i tre underregioner varav Bas-Armagnac är den bästa med sin sandrika jordmån. Vinet destilleras endast en gång i en s k Alambicstill och lagras därefter i minst 18 månader.
Att jämföra de två
I Cognac finner man storproduktion av internationella firmor medan producenterna i Armagnac ofta är små familjefirmor med destilleringspannan på gården. Man brukar säga att Cognac svarar för en elegantare produkt och Armagnac för en kraftigare, rustikare dryck. De mår båda bra av lång tid på ekfat, sällan mindre än tio år för att få ett riktigt bra resultat. I Armagnac anger man ibland årgång vilket är väldigt sällsynt i Cognac.
Vill man själv upptäcka skillnaden mellan de två är det lämpligt att jämför produkter som är jämnlika i kvalitet. För den som vill prova två av de bästa producenterna som regionerna har att erbjuda kan följande rekomenderas.
Armagnac de Montal VSOP, Comagnie de Gascogne (nr 397) En armagnac gjord till större delen på druvan Ugni Blanc. En tydlig frukt, liten eldighet och en lång eftersmak gör den mycket angenäm. VSOP betyder att den är lagrad i minst 48 månader på ekfat. Priset är 398 kronor för 700 ml.
Cognac Napoleon, A.E. Dor (nr 70320 i beställningssortimentet) En bärnstensfärgad cognac, som med sina fylliga söta toner av torkad frukt och lång eftersmak ger en stor behållning. Napoleon betyder att den är lagrad minst 78 månader på ekfat. Priset är 593 kronor för 700 ml.
Andreas Kjörling
Sommelier