HEM

Fyra Klassiska Druvor

Klicka på pilen för att läsa mer

Nu börjar Vinguiden.com:s vinskola på nätet. Huvudlärare i skolan är somelier Josephine Nordlind som annars skriver om vin i bl.a. Sköna Hem.

Den här första lektionen är en provning av de fyra mest klassiska druvorna: Sauvignon Blanc som är en grön druva med hög syra, Chardonnay- världens mest odlade druva, Pinot Noir en röd Bourgognes-druva och sist men inte minst en Cabernet Sauvignon.

ABC Att tänka på för att få optimal känsla och njutning av drycken
• Ljust underlag-vit duk
• Bra ljus
• Luktfritt dvs håll blommor, rök, matos och annat störande utom räckhåll
• Rena glas som diskats med hett vatten-ej diskmedel
• Spottkoppar – nödvändigt för rättvis bedömning av samtliga viner
• Trevliga vänner
• Glatt humör

Nu börjar vi…
Glasen ställs förslagsvis i en rad. Man börjar alltid prova från vänster till höger.

Gå från vitt, lätt till rött tungt. Låt om möjligt det vara halvblint dvs alla vet vad som ska provas men inte i vilken ordning. Det är för att hålla objektivitet. Det är annars lätt att döma efter prislapp.

Färg
Börja alltid med att dofta igenom alla glas. Ta upp ett glas i taget, vinkla det lätt o studera färg och djup.

Snurra sedan försiktigt glaset, kan kännas ovant i början men man lär sig snabbt tekniken. Detta görs inte för att verka märkvärdig utan för att syresätta aromämnena i vinet.

Doft
Ta och stick ned näsan i glaset och känn efter Vilka associationer får du? Tidigare erfarenheter och upplevelser kommer här att styra. Men för att bli en bra provare krävs en hel bank av erfarenheter och att tro på sig själv. Det är din minnesbank som ska byggas, på dina liknelser. Det finns inget rätt eller fel men vi som kommit lite längre kan ge dig behjälpliga verktyg.

Smaken
Ta en stor klunk och låt drycken få rotera i hela munnen så att alla smaklökar bblir berörda, ta även en sväng under överläppen. Där kan vissa rödviner nästan fastna- tecken på tannrikt.

Försök även om möjligt att syresätta vinet i munnen med hjälp av dra in lite luft, därav sörplandet.

Spotta sedan ut vinet i en kopp och känn vad eftersmaken ger. Varför vinet bör spottas ut är för att inte helt tappa omdömet. När varje glas analyserats kan drycken avnjutas på naturligt sätt.

Glöm inte att anteckna, såväl doft som smak. Skriv, skriv, associera och prova, prova. Övning ger färdighet.

Vi börjar först med en provning av de fyra mest klassiska druvorna; Sauvignon Blanc som är en grön druva med hög syra toner av nässlor, krusbär och svartavinbärsblad.

2979 Santa Carolina Sauvignon Blanc 2000, 64 kr från Chile. Ett vin som passar utmärkt som apertif till skaldjur och fisk-sommar druva.

Nästa vin får bli en Chardonnay- världens mest odlade druva.

6487 Rosemount Chardonnay 1999, 92 kr, Australien.

Druvan kan te sig mycket olika beroende på var den odlas och om den legat på fat. Detta vin har odlats i ett varmt klimat och lagrats på ek. Detta ger vinet en smörighet av faten samt något högra alkoholhalt. Mogen frukt med inslag av tropikerna samt lime och äpple. Ett vin som klarar lite kraftfullare fiskrätter och vitt kött- bra vitt grillvin

Vidare till en röd druva, Pinot Noir, röd Bourgognes druva en av världens mest svårodlade druva, kräsen och otålig men ack så underbar i rätt jordar. Druvan har ljus färg och doftar ofta röda bär med tonvikt på hallon och jordgubbar-vid mognad kommer mer multna toner från skogen.

5475 Bourgogne Rouge Pinot Noir
Detta vin är ett typiskt exempel på hur en röd bourgogne bör vara beskaffad, och detta dessutom till ett mycket attraktivt pris. Mjuk och fyllig, med den eleganta eftersmaken man bara kan få från Pinot Noir odlad i sina ursprungstrakter, Bourgogne.

Om Chardonnay är vinvärldens mest odlade gröna druva så är Cabernet Sauvignon motsvarigheten bland de blå..

Här en stor favorit från Australien, 6392 Wolf Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon , 95 kr. Vinet har mycket av de typiska druvtonerna svarta vinbär, fat och vanilj.

Serveras vid 16-18°C till stekta eller grillade rätter av kalv- lamm- eller nötkött.

Avslutningsvis är en summering på plats; vad tyckte vi var godast och varför? För när allt kommer omkring är det vad som räknas. Ta er lite tid och känn efter vad du tyckte för att det är ju trots allt du som ska njuta. Det är din och ingen annans upplevelse som styr.

Lycka till!
Josephine Nordlind
Sommelier
Illustration:Magnus Eriksson, Coreklam