På många läsares begäran har vi nyligen skrivit om några olika druvsorter. Då handlade det endast om de gröna druvorna, som ger vita viner, och nu har turen kommit till de röda vinernas blå druvor.
När man diskuterar viners/druvors popularitet ska man tänka på att det finns mode även på dessa områden. Under 1990-talet till exempel har Cabernet Sauvignon och Chardonnay varit några av de populäraste sorterna. De är båda lätta att odla och växer bra på varierande platser. Klimatförändringar är en bidragande orsak till att det då och då dyker upp nya varianter på ”gamla druvor”, samtidigt som modet växlar. Några av druvorna som växer i popularitet är den gröna Sauvignon Blanc samt de blå Syrah, Merlot och Pinot Noir.
Det pratas ofta om den ”nya vinvärlden”, och med det menas bland annat länder som USA, Nya Zeeland, Australien, Chile och Bulgarien. Regioner som inte kan skryta med samma vinhistorik som exempelvis Frankrike, men som istället gör viner som de själva tror på och tycker om. De har inte låtit strikt reglerande vinlagar hämma nya tankar och idéer kring vinproduktion utan tillåter sig att experimentera fram något nytt. En experimentlusta som smittat av sig på den ”gamla vinvärlden”, där även traditionerna och erfarenheten finns.
Som vi nämnt förut finns det ungefär 5 000 olika sorters druvor på vår jord. De vinproducerande sorterna är inte alls lika många, varav cirka 100 dominerar. Att nämna alla dessa känns alltför ambitiöst, så vi har plockat ut några av de mest välkända blå druvsorterna. Nämnas kan att även Rosévinerna normalt görs av blå druvor. Och om någon undrar var rödfärgen kommer ifrån så är det från druvans skal.
Cabernet Sauvignon
En liten, tjockskalig druva som ger ett mörkt purpurfärgat vin med ganska låg alkoholhalt. Räknas som den mest berömda druvsorten i världen och är lättanpassad vad gäller klimat och jordmåner. En basdruva i Bordeaux i Frankrike. Doften påminner mycket om svarta vinbär, cederträ och källare, och smaken är sträv, smakfull, pepprig och rik på garvsyra. Blandas ofta med Merlot-druvan, som då ger ett mildare vin.
Pinot Noir
Stor blå druva som trivs utmärkt i Bourgogne bland annat. Vinerna blir lätta och ljust rödfärgade. Doften säger många är svår att beskriva, även om det inte är särskilt svårt att känna igen ett Pinot Noir-vin. Påminner som ung om hallon, körsbär och jordgubbar. Mogna viner är mer smakrika och påminner om blommor, svamp, jord och källare. Pinot Noir används även i champagne.
Merlot
En klassisk rödvinsdruva som är större, men har tunnare skal än Cabernet Sauvignon. Vinet blir i sig självt mjukt, runt och saftigt med en kraftig röd färg. Blandat med Cabernet Sauvignon blir det ett mildare vin. Smaken på Merlotvin beskrivs som varm, len och fruktig med inslag av plommon, korinter och kryddor. Doftar röda bär och vanilj, ibland gödsel – i positiv bemärkelse.
Syrah
Räknas som en av de ädlaste druvsorterna. Har hitintills haft en relativt låg efterfrågan, men i takt med att vetskapen ökar blir druvan och dess vin allt populärare. Den torra Syrahdruvan ger ett tanninrikt, mustigt vin med stark rödfärg. Är alkoholstarkt och utmärkt lämpat för lagring. Syrah sägs vara världens äldsta kända druva och ska ha döpts efter en stad i den sydöstra delen av nuvarande Iran – Shiraz. Druvan är mycket populär och odlas även i Australien, där den också kallas för Shiraz. Vinet doftar bränt gummit, tjära, mörka bär, läder och peppar. Smaken är pepprig, kryddig med en intensiv bärsmak.
Roligaste sättet att lära sig skilja på de olika druvorna och deras karaktärer är utan tvekan genom egna tester. Gå ihop några stycken och köp valfritt antal vita och röda flaskor, gjorda av olika druvor, och jämför sedan färg, smak och doft. Sedan återstår att se om ni alla tycker lika – och om ni hittar någon favoritdruva.
(Prova gärna lektion ett i Vinguiden.com:s vinskola som prövar Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon.)
TEXT: Marie Arpnäs
KÄLLA: Webpocket m fl