Det här är lektion 2 av Vinguiden.com:s vinskola på nätet. Huvudlärare i skolan är somelier Josephine Nordlind som annars skriver om vin i bl.a. Sköna Hem.
Tillfället påverkar
Hur man upplever ett vin, eller en maträtt, beror ofta på när och hur man dricker, eller äter. Det är så mycket runt om som kan påverka. Klimat, vänner, sinnesstämning. På semestern dricker vi avkopplade, avskärmade från vardagen och alla måsten. Detta, sällskapet och klimatet kan påverka oerhört, lägg sedan till de inhemska råvarorna som maten tillagas av. Det kan skilja oerhört mycket på ett vin och maträtt som dricks hela sommaren i Frankrike och även på andra svenska semesterorter som Visby eller Bornholm-hemma blir aldrig samma sak. Kanske skönt för då har vi mer att se framemot när en härlig sensommar och snart förhöst drar in och med sina kräftor och sedemera vilt som lockar våra gommar, för att inte tala om all svamp. Vi tittar fram mot och låter semester minnen få vara just det de är, minnen.
Vinet sitter i doften
Det sägs att över 70% av vinet sitter i doften. Detta kan verka svårt för den ovana att förstå. Faktum är att vi kan träna upp vårat doftsinne upp till det dubbla! Men det kräver träning. Idag ska vi koncentrera oss på dofter. Det finns en manual, där experter analyserat och givit som riktlinjer vad man kan tänkas finna i respektive druvsort. Men givetvis finns det fler faktorer som speglar in och tappa aldrig din egen känsla och tro. Meningen är att du ska bygga upp din egen doftbas. Gå på intuition!
Införskaffa och prova!
Alltså dagens lektion fyra viner, men för att hjälpa näsan på traven tar vi med lite ”äkta” dofter.
Införskaffa följanderåvaror:
Rökt skinka alt bacon
Grön paprika
Vitpepparkorn
Röda bär-typ hallon
Kaffebönor
Citron
Grönt äpple, typ Granny smith
Apricoser-torkade eller färska, mogna
Körsbär
Kaffebönor
Mörk choklad
Läderbit, från ex sula fråga annars i affärer som säljer lädervaror, de har ofta prover.
Smör, rumstempererat
Smörkola-typ engelsk toffee
Småsten-grus
Lägg varje del i ett separat glas, gärna en vinkupa där aromen kan stiga!
Införskaffa följande viner;
22075 Charles Shaw Chardonnay 1999, 68 kr Kalifornien
Fatlagrad med toner av tropisk frukt, smör, kola och med en nästan oljig finish. Ett vin som med sin tropiska karraktär passar bra till smakrik fisk, fågel.
5765 Chablis, Joseph Drouhin (vinmakare), 89 kr Frankrike
Ren och frisk med mineraler(grus/sten) lite citrus och eventuellt en aning grönt, lätt omoget äpple. Chablis är aldrig fel! Att få en klassiker under hundralappen måste klassas som fynd.
Båda två med 100% av druvan Chardonnay, men ack så olika.
7126 Montepulciano d’Abruzzo, 60 kr, Umani Ronchi (vinmakare), Italien
klassisk lätt italienare. I Italienska viner brukar jag rent generellt hitta körsbär samt en viss strävhet. Till ljust kött, lamm och givetvis pasta.
6528 Flichman Syrah, 72 kr, Argentina
Syrah eller Shiraz som druvan heter i Nya Världen-viner ger en pepprig karaktär på vinet som ibland drar åt örter, grön paprika och till och med rökt skinka/bacon! I USA och Australien finns även toner av eucalyptus och salmiak.
Här hittar ni troligtvis pepprigheten, lite mörka bär, en viss fatton(mörk choklad, mocca samt lite vanilj) Ett vin till vilträtter.
Ta nu i lugn och ro och dofta, börja med Chablis. Gå sedan över på doftproverna – känns något synonymt. Antagligen kommer egna associationer fram.
Det är viktigt att ta till sig sin egen känsla. Tala därför inte med varandra innan du själv känt vad DU känner. När ni gått igenom alla viner summerar ni intrycken, tar del av de andras reflektioner. Fortsätt gärna i vardagslivet att koncentrera dig på vad som doftar vad. Det är hjärnan och dess funktion vi ska öva upp. Lycka till!
Josephine Nordlind
Sommelier
Illustration:Magnus Eriksson, Coreklam