HEM

År 2000 mycket bra i Loire

Klicka på pilen för att läsa mer

Loire är Frankrikes tredje största vindistrikt efter Bordeaux och Rhône. Floden Loire är Frankrikes längsta och är hela 200 mil lång. En femtedel av landets vita viner kommer från detta varierande område. Man gör även röda viner, roséviner, söta viner och mousserande viner. Till allas glädje blev den senaste årgången mycket lyckad, vinerna bjuder på en koncentrerad frukt och en mängd smaker och aromer.

Eftersom distriktet Loire är stort och täcker en mängd olika klimat och jordmåner har man delat in Loire i fyra delar. Nantais, Anjou-Samur, Touraine och Loire Centre. Dessa är sedan indelade i mindre regioner som alla har olika förutsättningar. I Nantais odlas druvan Muscadet, även kallad Melon de Bourgogne. Vinerna lagras ofta på sin jästfällning, d.v.s. Sur Lie, och är mycket friska. Serveras med fördel till bla ostron. Längre inåt landet, i området Anjou-Samur odlas Chenin Blanc och Cabernet Franc. De vita vinerna är torra eller söta och har ofta god lagringspotential. De röda vinerna är bäriga och gräsiga och avnjuts med fördel lätt kylda när de är unga. Touraine producerar i huvudsak rött och rosé gjort på druvan Cabernet Franc. Mousserande viner görs i både Anjou-Samur och Touraine. I Loire Centre som är beläget där floden Loire svänger västerut mot kusten ligger Pouilly Fumé och Sancerre. Dessa områden är de två mest kända och gör härliga vita viner på Sauvignon Blanc.

Lovande viner
År 2000 började knoppningen i slutet av mars i de västliga delarna och i början av april i Loire Centre. Generellt var knoppningen ett par dagar tidigare än året innan. Blomningen ägde rum i ett varmt och soligt klimat och var även den tidigare än 1999. Tack vare god nederbörd i juli och en varm och solig höst blev druvorna mycket lyckade. Problem som mjöldagg bekämpades framgångsrikt och satte inga käppar i hjulet. Vinerna från 2000 erbjuder en intensitet och komplexitet som vida överträffar året innan. Pouilly Fumé och Sancerre kan rekommenderas till den som uppskattar lagrade viner. Naturligtvis är de mycket eleganta och läckra att dricka redan som unga, men kan med fördel sparas upp till tio år.

Servera vinerna rätt för mesta njutning
Beroende på producent kan vinerna vara allt från lätt och eleganta till riktiga kraftpaket. Viner som är lagrade gör sig bäst vid en något högre temperatur. Ibland ända upp till 14º Celsius för att man riktigt ska uppleva alla aromer och nyanser. Prova att servera en Sancerre till ostbrickan nästa gång. Den fina syran gör sig mycket bra med bl a getost, som har en stark förankring i området. Grön sparris sägs av många vara svår att sätta vin till, men Sauvignon Blanc är helt rätt. Väljer man en tryffelhollandais till kan en Pouilly Fumé rekommenderas. Fetman i smörsåsen lyfter på ett fint sätt fram frukten i vinet. Lycka till i köket!

Andreas Kjörling
Sommelier