HEM

Året i Vingården del I – Höst och vinter

Klicka på pilen för att läsa mer

Under hösten är det skördetid och därmed också den mest hektiska perioden för en vinbonde på norra halvklotet. Vineri och vingård kräver dock stor uppmärksamhet även de andra delarna av året. När druvorna är skördade och vinet är gjort väntar nya arbetsuppgifter. Årets fyra säsonger innehåller alla olika göromål för att man ska få ett bra resultat i slutändan, d.v.s. ett gott vin i glaset på vårt middagsbord. I del ett av två beskrivs årskalendern från skörd till och med vinter.

Klicka här för att gå till Året i vingården del II

Även om det världen runt finns många som har vinodling som hobby, s.k. weekend growers, så är det för de flesta mer än både en hobby och ett arbete. Det är en livsstil. Många av våra europeiska vingårdar har hundraåriga anor och har gått i arv från generation till generation. En hård konkurrens råder efter som det produceras mer vin än vad som konsumeras. För att vingården ska runt ekonomiskt krävs ett stort engagemang.

Hösten
Under september och oktober månad skördas druvorna. Det exakta datumet för skörden bestämmer oenologen som mäter mustvikten i druvan. Detta gör man för att ta reda på socker- halten i förhållande till syran. När balansen är optimal skördar man på så kort tid som möjligt för att förhindra att druvorna mognar ytterligare. Ofta skördas druvorna för hand eftersom det är mycket skonsammare mot frukten. Druvor som man vill ha extra mogna eller angripna av ädelröta får hänga kvar på vinrankan ännu längre. Det är då inte ovanligt att man skördar flera gånger eftersom ädelrötan inte angriper alla klasar samtidigt. Riskerna med att låta druvorna hänga kvar långt in på hösten är många. Eftersom de bästa druvorna växer där det är som tuffast för dem är de väldigt känsliga för väder och vind. Friska höstvindar kan blåsa sönder frukten, för mycket regn kan få den att ruttna. Man kan även få problem med frost. När druvorna är skördade är det viktigt att de kommer till vineriet fort. Dels för att de inte ska börja jäsa på egen hand, dels för att de inte ska oxidera. Väl inne i vineriet jäser de under ett par veckors tid och lagras därefter. Samtidigt buteljeras vin som lagrats på ekfat för att lämna plats till årets skörd.

Vinter
Under de kalla vintermånaderna från november och framåt repareras uppbindnigar och verktyg. Jord som har eroderat och rasat ner för sluttningar bärs upp igen. Vineriet får en storstädning efter skörden och vintillverkningen. Det viktigt att hålla det så rent som möjligt eftersom bakterier och vilda jästkulturer annars kan frodas och ställa till stora problem. En del bönder väljer att plöja ner gödsel i jorden. Gör man detta ett år måste man dock forsätta med det kommande år eftersom jorden snabbt vänjer sig vid näringstillskottet. När det är kallt ute drar saven i vinrankan sig tillbaka. Man kan därför beskära de kraftigt under januari eller februari. Det är viktigt att vinrankans rotstock växer istället för bladverket för att få koncentration i druvorna. Beskärningen är en hel vetenskap för sig med minst lika många sanningar som vinbönder. Alla är de övertygade om att just deras metod är den bästa för de vinrankor de har.

Andreas Kjörling
Sommelier