Har du varit i Prag någon gång? Då har du med all säkerhet druckit deras nationaldryck nummer ett, Becherovka, vars nästan 200 år gamla recept är en välbevarad hemlighet. Cocktailguiden.com har besökt fabriken i Karlovy Vary.
Det var en gång en apotekare, Josef Becher, som verkade i spa-orten Carlsbad (eller Karlovy Vary, som tjeckerna själva säger). En dag fick han besök av en greve och dennes personlige läkare, en engelsman vid namn Dr Frobrig. Läkaren och Josef Becher upptäckte att de båda tyckte om att blanda örter, aromatiska oljor och sprit. Ett intresse som ledde fram till den än idag existerande Becherovkablandningen. 1807 var året då drycken ansågs vara komplett och redo att möta offentligheten.
När örtblandningen lanserades var det under namnet Carlsbad English Bitters, som en hyllning till Dr Frobrig, och den erbjöds i droppform. Apotekaren Josef Becher bevarade sitt hemliga brygdrecept väl, och avslöjade endast formulan för sin son Johann. Johann fortsatte tillverkningen och passade på att bygga en ny fabrik. Han anlitade också sin svåger för att designa den säregna platta flaskan och dess etiketter. Det gröna glaset ansågs skydda innehållet i flaskorna från ljus.
Under vår rundvandring i museet och fabriken kikar vi på flaskor från tidigt 1800-tal till idag. I slutet av 1890-talet började man tillverka små porslinskoppar som ett komplement till likören. Koppar som även dagens Becherovkadrickare kan köpa. Vi ser gamla tecknade bilder från en sjukhussal, och förstår att man förr i tiden även hade andra metoder att låta kroppen ta del av Carlsbadsmedicinen. En spruta i baken till exempel, istället för dropparna i munnen.
Eftersom Becherovkan från början tillverkades och såldes i ett apotek, användes den först och främst i medicinskt syfte. Den unika sammansättningen består än idag av extrakt från flera olika medicinalväxter, som tillsammans sägs motverka dålig aptit, underlätta matsmältningen och göra allmänt gott för magen. Första klunken Becherovka leder genast tankarna till jul och pepparkakor, men lär man sig dricka på tjeckers vis finns en uppsjö av goda, friska, läskande drinkar som smakar gott året runt.
Vår guide leder oss ner till själva tillverkningen, där steg ett är vägning och blandning av de olika kryddorna och örterna. Arbetsmetoderna är mer raffinerade än vid 1800-talets början, men ingredienserna är exakt desamma som då. Det är idag bara två personer som känner till det hemliga Becherovkareceptet, och när dessa träffas för att en gång i veckan göra de rätta blandningarna är det strängeligen förbjudet att vistas i deras närhet. Vi får i alla fall veta att 3/4 av örterna och kryddorna kommer från utlandet, resten är exklusivt utvalda från områdena kring Carlsbad.
De mystiska blandningarna placeras i alkoholfyllda containers, där de får ligga och dra i ungefär en vecka. Extraktet hälls sedan över i stora ektunnor, alla handgjorda och vissa nästan kvar från begynnelsen, och blandas med socker och vatten. Ett riktigt hälsosamt vatten, som tros vara en av de bidragande orsakerna till likörens framgångsrika smak. Carlsbad var tidigare känt för sina stora spa-anläggningar och fungerade som kurort för många människor. Tjeckerna själva kallar Becherovka för ”Carlsbads trettonde spa-källa”. Numera kan stadens turister dricka hälsosamt vatten som pumpar upp ur marken lite här och var. Helt gratis, konstaterar vi förvånat.
Frågan om Becherovka bör räknas som medicin eller alkohol verkar inte bekymra tjeckerna särskilt mycket. De dricker sin örtlikör för att den smakar bra – och för att den gör dem gott. Sett ur en matsmältningsbefrämjande synvinkel bör Becherovka passa alldeles utmärkt på det svenska julbordet som aperitif, snaps eller cocktail framåt kvällen. En nytta förenad med sant nöje.
Text och Bild: Marie Arpnäs
Pröva drinken Be-Ton. Klicka här för receptet!