HEM

Snabb flygande fågel

Klicka på pilen för att läsa mer

Barwang, ”swiftly moving bird” snabb flygande fågel, en symbol som visar relationen mellan de levande och jorden. Namnet gav familjen McWilliam sitt hem när det satte sig ner i centrala New South Wales. Det fick sedan bli namnet på vinranchen. I dag har Samuel McWilliams vingårdar i hela Australien De har varit oberoende, familjeägda i sex generationer. Vinerna som här beskrivs kommer ifrån Coonawara, ett australiensisktområde som fängslat vinälskare från hela världen.Här framställs röda viner av yppersta världsklass och går även under namnet Australiens Medoc.

Specifikt är den terra rossa färgade jorden som i detta relativt kalla område ger den eleganta stilen. Australiensiska viner har sedan 1970-talet varit storsäljare i Sverige. Men de viner vi haft synonyma till Australien har varit fläskiga och feta. Det har inte snålats på vare sig ekfatstoner eller fet frukt. Men vår palett har ändrats(gudske lov!) Vi vill ha mer elegans och finess. Störst är inte alltid bäst, något som dessa viner speglar. Jag har provat fyra olika druvor varav ett av vinerna, Merlot, kom på Systembolaget i april 2002. Alla vinerna är från 1998, ett år som var ett av de bästa på länge. All områden och druvsorter mådde bra detta år. Vinerna från detta år är därför strålande.

Vi började att prova en Chardonnay –98;
Den hade en djup gul färg, nästan guldfärgad och doftade solmogen persika med ett stänk av len vaniljstång Smaken blev en förlängning av doften där den lena vaniljtonen välintegrerar sig med den mogna tropiska frukten. Hand i hand går de finstämt ut i en lagom lång eftersmak. Vinet har legat på fransk ek i tio månader och har en alkoholhalt på 14 %, vilket är omöjligt att förutspå.

Nästa vin var en Shiraz –98;
Personligen blev jag lite konfunderad över provningsföljden då Shiraz oftast har mer kraft och krydda än Merlot Det skulle visa sig att valet var solklart korrekt. Denna Shiraz är otypisk så till vida sin blyga framtoning. Doften har lite kryddor i sig men mer av mörka körsbär, lite ceder och vanilj. Detta går igen i smaken där vaniljtonen drar åt cocos och pepprigheten åt pepparmint Men med en välintegrerad frukt blir detta vin harmoniskt och njutbart om än lite vekt.

Sedan var det dags för Merlot –98;
Druvan odlas inte så flitigt men här i Coonawara har man märkt att den trivs som fisken i vattnet. Doften påminner om en mörk chokladpralin fylld med plommon och cocos likt en vuxen-bountybar. I smaken sprider sig pralinen och ger de flesta smaklökar välbehag och tonar långsamt ut i en eftersmak man sent glömmer Så finstämd och diskret men ändå så stor. Vinet släpps i april på systembolaget för 105 kr.
Barwang Merlot 1998, 6426

Sista vinet vi provade var en Cabernet Sauvignon –98;
Den dominerades av en tydlig svartvinbärston med en bra syra som balanserades av ceder och vanilj från franska fat. Ett gott vin som smakade som det skulle. Elegant om än något tamt.
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det var ett bra val att släppa Merlot på marknaden. Jag väntar spänt på att få se Chardonnay inom en snar framtid.
Lägger den sig under 100 kr strecket är den klockren.

Text: Josephine Nordlind, Sommellier
Bild: www.barwang.com